Tuesday, April 21, 2015

Creamy butter prawn

Assalamualaikum

Aku paling terkenang-kenang makan seafood dekat Top Spot Kuching. Dia punya creamy butter prawn atau nama melayu nye udang goreng butter berkrim memang sedap giloss. Rasa macam nak pergi Kuching semata mata nak makan dekat situ. Murahan pulak tu. Tapi sebab nak kesana tu mahei, aku pun mencuba resepi yang aku google ni.

Bahan- Bahan
500g udang
2 kuning telur
Minyak untuk menggoreng
2 ulas bawang putih (Dicincang)
5 biji cili padi
5 helai daun kari
2 sudu besar butter
Sedikit garam
Lada sulah

Cara - Cara
1. Gaulkan udang dengan garam + lada sulah dan biarkan sekejap
2. Untuk kriuk kriuk, pukul kuning telur dan panaskan minyak dalam kuali
3. Tuang kuning telur kedalam kuali. Semakin tinggi mangkuk semakin bagus. Dalam masa yang sama kacau telur dalam bentuk bulatan dengan laju. Goreng sehingga kuning telur bertukar warna perang dan angkat menggunakan penapis
*Minyak akan berbuih buih tapi jangan putus asa, kacau dan terus kacau
4. Boleh guna minyak yang sama, goreng udang. Tak perlu garing dan toskan.
5. Panaskan kuali dan masukkan butter
6. Tumis bawang putih + cili padi + daun kari
7. Apabila sudah kekuningan, masukkan susu dan sedikit garam
8. Apabila kuah telah mendidih, masukkan udang yang telah digoreng tadi
9. Masukkan udang kedalam pinggan dan tabur kriuk kriuk tadi


No comments:

Post a Comment