Tuesday, May 7, 2013

Asam Pedas

Assalamualaikum

Orang kata kita dibesarkan dengan air tangan emak kita. Walaupun aku membesar dekat perak tapi sebab mak aku orang johor, so makanan belah selatan lagi kerap terhidang dekat atas meja. Asam pedas memang tetiap minggu ado.

Tapi bila tengok style perak dan johor, asam pedas johor lagi pekat. Meh kita kongsi resepi buat asam pedas emak kita. Memang sedap

Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri (atau ikan pari, ikan kembong, ikan salmon dan etc)
2 tangkai serai
4-5 batang bendi
2 biji tomato
Air asam jawa (agak-agak la sehingga hapus ikan dalam periuk nun)
sedikit garam
serbuk perasa @ gula

Bahan kisar (2-3 sudu)
50g cili kering (rebus dan tos)
2-3 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 ulas bawang besar
1 inci halia
sedikit belacan
sedikit lada hitam

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk @ kuali @ belanga
2. Tumiskan bahan kisar tadi bersama serai. Biarkan sehingga pecah minyak

#minyak biar banyak sikit dan pastikan bahan-bahan betul2 garing @pecah minyak bukan hangit tau

3. Masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih
4. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa @ sedikit gula
5. Masukkan ikan
6. Akhir sekali masukkan tomato dan bendi.

#Bila kita masak, rasa lah 44 kali pun tak mengapa, tak da siapa nak marah pun. Kalau kurang sana sini boleh je tambah apa yang patut.

# Ada orang suka ganti dengan ayam. pun boleh
# Ada orang suka letak daun limau purut. pun boleh






Selamat mencuba




No comments:

Post a Comment