Assalamualaikum
Tapi bila tengok style perak dan johor, asam pedas johor lagi pekat. Meh kita kongsi resepi buat asam pedas emak kita. Memang sedap
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri (atau ikan pari, ikan kembong, ikan salmon dan etc)
2 tangkai serai
4-5 batang bendi
2 biji tomato
Air asam jawa (agak-agak la sehingga hapus ikan dalam periuk nun)
sedikit garam
serbuk perasa @ gula
Bahan kisar (2-3 sudu)
50g cili kering (rebus dan tos)
2-3 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 ulas bawang besar
1 inci halia
sedikit belacan
sedikit lada hitam
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk @ kuali @ belanga
2. Tumiskan bahan kisar tadi bersama serai. Biarkan sehingga pecah minyak
#minyak biar banyak sikit dan pastikan bahan-bahan betul2 garing @pecah minyak bukan hangit tau
3. Masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih
4. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa @ sedikit gula
5. Masukkan ikan
6. Akhir sekali masukkan tomato dan bendi.
#Bila kita masak, rasa lah 44 kali pun tak mengapa, tak da siapa nak marah pun. Kalau kurang sana sini boleh je tambah apa yang patut.
# Ada orang suka ganti dengan ayam. pun boleh
# Ada orang suka letak daun limau purut. pun boleh
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment