Salam
Selamat berpuasa kepada seluruh umat islam.
Feeling bulan puasa ni lain sket okeh.. mungkin sebab bukan penuh berkat. Kalau berdoa tu rasa sayu jer, senang je air mata nak jatuh.
Feeling bulan puasa ni lain sket okeh.. mungkin sebab bukan penuh berkat. Kalau berdoa tu rasa sayu jer, senang je air mata nak jatuh.
Hafiz selalu kata bulan Ramadhan bulan yang malam-malam nya meriah.
Semoga kita dapat menjani ibadah dalam bulan Ramaadhan sebaik mungkin :)
Kalau boleh kurangkan la membeli makanan dekat luar sebab kebersihan tak terjamin :( merana oo sakit perut makan makanan yang tak dimasak dari hati.............
Jom kita buat puding roti untuk berbuka jap lagi..senang sangat weiii
Bahan bahan:
(Bahan Roti)
7 keping roti (Aku guna Gardenia butterscotch, nak guna yang biasa pun buleh)
* 2 Cawan/500 ml susu segar (Aku guna susu segar dutch lady jer)
* 2 sudu gula
* 2 biji telur
* Sedikit Vanilla
*serbuk kayu manis (Aku letak 1 inci kayu manis)
4 sudu kismis
2 sudu butter (Cairkan)
(Bahan Sos)
1 tin susu cair
1 tin air (guna susu tadi)
2 sudu tepung custard
3 sudu gula
Cara-cara:
(Bahan Roti)
1. Campurkan bahan bertanda * dalam satu bekas. Gaul rata
2. Gaulkan kismis + butter (separuh) dan masukkan kedalam adunan
3. Potong roti kepada 4 bahagian dan masukkan kedalam adunan tadi dan biarkan seketika
4. Sapu loyang dengan butter dan masukkan campuran tadi kedalam loyang
5. Taburkan kismis (separuh lagi) dibahagian atas adunan
* Boleh taburkan apa yang sedap seperti badam dan choc chip
6. Bakar dalam oven :)
(Bahan Sos)
1. Masukan susu + air kedalam periuk + gula dan gaul rata
2. Panaskan diatas api
3. Masukkan tepung custard dan gaul sehingga pekat (mengikut selera masing-masing)
Masukkan dalam petiais sebab sedap makan sejuk-sejuk... Tadaaaaaaa
No comments:
Post a Comment