Tuesday, December 23, 2014

Seoul with my soul Day 1 (Part 1)

Assalamualaikum

Bercuti memang kegemaran aku. Dulu masa belajo pantang nampak baju dengan 70% diskaun terus huru hara hidup. Sekarang ni bila dah kerja tak heran pulak dekat baju-baju. Kena pulak dah ada travel partner pantang nampak AirAsia promo terus buat site visit. Dang!

Jenis aku pulak, beli dulu bagitahu kemudian. Kira jenis kamikazee kalau Hafiz kata tak nak pergi memang tawakal je la tiket tu. Sebab kalau bagitahu kompem keluar ayat "TBA" "TBC" dan sebagainya sampai la promo pun habis. Hmm

Ni bukan ingkar cakap suami tau, sebab aku tahu dia pun kaki jalan jugak asalkan ada duit hahaha. Sebab tu bila Hafiz dah bagi green light suruh berhenti kerja aku masih lagi berfikir berjuta-juta kali sebab nanti aku dah tak ada sumber nak booking tiket underground lagi hahaha

Orang akan cakap banyak giler duit dalam setahun berkali-kali travel obersi. Aku beli tiket promo la. Seingat aku, dalam tahun 2014 aku beli tiket ke Hong Kong bulan February RM 750 returns (2 pax) + tiket ke Bali tetiba Malindo baik nak bagi aku celebrate anniversary kedua dekat sana. Aku dapat RM230 returns (2 pax) dan kali ini tiket ke Seoul aku dapat RM850 returns (2 pax). Total ketiga-tiga destinasi ni belum sampai dua ghibu lagi kan. Memang la kalau tak ada duit tak kira dua ribu ke dua ratus tapi dua puluh pun susah nak cari. Jawapan nya main la kutussss dan jangan pakai kereta mahal :p


Murah kan??


Kuala Lumpur (KUL)                     Seoul (ICN)
11 Nov 2014, 0100 (1:00 AM)          11 Nov 2014, 0820 (8:20 AM)

Seoul (ICN)                                      Kuala Lumpur (KUL)
16 Nov 2014, 1555 (3:55 PM)         16 Nov 2014, 2140 (9:40 PM)

Kami akan berada di Seoul selama 6 hari 5 malam. Flight ke Seoul mengambil masa 8 jam. Seoul tak perlu VISA. Nasib baik flight pergi pukul 1 pagi. Memamg tidur je la. Rupa-rupanya AirAsia X kalau nak pick a seat kena bayar RM29 untuk seat biasa. Dua orang dah RM58 itu baru sehala. Giler mahal! Dua hari sebelum berlepas, hafiz buat web check in, kami cuba-cuba nasib je auto select seat. Alhamdulillah, flight pergi kami dapat seat sorang depan sorang belakang dan paling best flight balik tu dapat duduk sebelah menyebelah for free. weeeee! Flight pergi ni kami redha je la kena duduk depan belakang tapi masa nak drop luggage dapat staff AA yang super baik --

Dia cakap seat ni asing-asing tau, hafiz jawab ye kami tahu. Lepas tu aku menyampuk boleh dapat sebelah menyebelah ke? Dia check dan Alhamdulillah memang dapat. Yang paling best satu row tu kami berdua je. Memang aku buat macam katil la lega kaki dapat berlunjurrrrr

Sepanjang perjalanan aku tidur je la, nasi lemak pak nasser pun tak lalu nak makan. Lagi sejam nak sampai aku dah bangun sepenuhnya. Alhamdulillah dapat tengok sunrise yang sangat-sangat cantik. Lepas tu panas semakin memancorrr dan silau.



Kami tiba dekat Incheon International lebih kurang pukul 9 pagi waktu seoul. Incheon airport sangat besor. Sama seperti dekat Hong Kong, kita kena naik train untuk terminal satu lagi. Dekat situ kita boleh claim baggage dan settle kan urusan imegresen. Alhamdulillah urusan imegresen tak ambil masa yang lama dan yeay dapat lagi satu cop.



Sampai je dekat arrival hall terus blurr sekejap tak tahu mana nak start hahaha. Kami pun ambil keputusan untuk lepak-lepak jap, lepas tu nampak 7eleven terus cari Banana Milk yang terkenal tu. Hahaha rupa-rupa nya selain banana ada flavor strawberry dan honeydew tau. Sedap dan boleh diterima akal hahaha



T-Money
Selepas selesai breakfast nasi lemak pak nasser dan banana milk -- combination kann breakfast kak jemah hahaha. Benda pertama yang kena cari adalah T-Money. T-Money ni macam touch and go. Kebanyakkan subway dekat Seoul menggunakan T-Money dan fare lebih murah berbanding beli tiket dekat kaunter. Kebetulan Hafiz dah ada T-Money officemate dia bagi. Nak beli untuk aku je.

Ini la T-Money. Kena reload


AREX
Destinasi pertama kami ialah check in guest house dan kami decided nak naik Incheon Airport Railroad Express (AREX). Hok ni train non stop terus ke Seoul station.
Sebenarnya banyak lagi pilihan lain seperti teksi, subway biasa yang berhenti dekat setiap station dan bas. Incheon Aiport ni agak jauh daripada bandar seoul, kalau naik bas dalam sejam jugak dan kalau tak silap tambang bas 10000 won . Kalau naik teksi memang pokai terus la. So, AREX pilihan terbaik untuk kami berdua.

Tiket AREX boleh dibeli dekat level bawah airport dan ada kaunter khas. AREX ada tiket khas dan tak boleh pakai T-Money ok. Tapi dekat kaunter AREX tu ada jual T-Money. Awek korea tu bagi aku special offer, nasib baik hok yang kerja dekat Airport boleh berbahasa inggeris dengan baik--

2 AREX ticket (Sehala) + 1 T-Money = 15800 won (RM 43)

Kalau diikutkan tiket AREX sehala untuk seorang adalah 8000 won. Aku pun tak tahu cammana awek korea tu kira dan aku anggap rezeki je la hehehe. Perjalanan daripada Incheon Airport ke Seoul station mengambil masa 45 minit. Laju, selesa dan pemandangan  pun cantik. Siap ada peramugari tau.

Ini AREX ticket. Tak sama dengan T-Money

Subway
Dekat Seoul station ada T-Money reload machine, kami reload 30000 won ( RM 92) setiap sorang. Dekat Seoul ada berbelas subway line, Tengok map pun boleh juling mata. Sila ambil subway map dekat Airport atau download daripada internet dan print atau download application dekat handphone. Kita kena tahu kemana kita nak tuju, dekat mana kita nak transit dan InsyaAllah sampai dengan jaya nya :D Aku tengok orang-orang sana pun dok refer map dalam handphone depa, mana nak ingat semua station.

Punya la banyak line. Kite yang ada dua pun susah nak ingat

Masa kami touch down suhu dekat Seoul mencecah 6 celcius. Masa ni penghujung Autumn dan permulaan winter. Salji pun tak turun lagi. Dalam airport tak terasa sejuk. Bila duduk dekat luar. Menggigil tau

Sebelum bertolak ke Seoul aku dah prepare outfit yang sesuai. Tak nak pisang berbuah dua kali. Sebab masa pergi Hong Kong dulu dok dengar cakap orang tak payah bawak baju tebal, sampai dekat sana dua-dua kecut. Apa yang aku prepare --

#Long john
Baju pertama selepas kulit. Tujuan nak menghalang kesejukan sampai ke kulit. Ada banyak jenis bergantung pada material dan tahap ketahanan long john tu. Aku beli dekat universal traveler hok yang boleh tahan sampai -5 je.  Itupun aku beli seluar je sebab aku fikir baju boleh pakai banyak lapis, kalau seluar pakai banyak layer mau jalan terkengkang kang.



#Winter coat
Hok ni aku beli dekat bundle je. Harga pun murah. Tak sampai rm50 sehelai. Boleh beli banyak dan pelbagai warna. Kalau beli hok baru, sehelai pun dah pitam nak membayo.

Winter coat ni aku beli RM35 sahajo :p
#Mafla dan sarung tangan
Ini sangat penting, tangan dengan muka memamg terasa kebas kalau tak pakai mafla dan sarung tangan. Aku beli dekat Daiso je. Baru RM5 setiap satu.



#Heatpad
Walaupun dah pakai sarung tangan, tapi tangan aku tetap kebas. Heatpad ni sangat membantu tau. Koyak plastik, masukkan dalam poket dan genggam. Lega

#Kasut yang sesuai
Kasut memainkan peranan penting. Kalau kaki dah start sakit, nak pergi mana pun tak ada mood. Aku pakai sport shoes masa dekat sana. Tapi kalau dah start winter kena pakai kasut yang kalis air, kalau tak mahu kembang kaki

Sepadan pulak kasut dengan luggage kami

Mari bersambung

xoxo

Monday, December 8, 2014

IUI pertama kami

Assalamualaikum

Entry ni super panjang--

Selepas setahun kahwin dan masih belum dikurniakan anak, kami tak tunggu lebih lama lagi dan mula berikhtiar. Supplement, urut, ustaz dan doktor hospital semua kami dah cuba. Pantang ada orang recommend --

"Kat sini bagus ada kawan aku try sebulan terus mengandung", kami terus pergi
"Ubat ni berkesan tau, kawan aku makan sebulan terus mengandung", kami pun makan

dot dot dot

Tapi anak tu rahsia Allah dan kalau Allah kata belum memang makan ubat berkodi, urut setiap hari pun belum tentu jadi. ye dop? Terima kasih diucapkan kepada yang sudi berkongsi dan membantu. Dan ada jugak yang suka tanya soalan rasmi. Masa mula-mula dulu memang sentap habis, sekarang ni dah lali. Sehingga hari ini kami belum putus asa dan masih berusaha. Aku masih buat follow up dengan doktor. Selepas laparoscopy dan tiga bulan suntikan lucrin --

Selepas rawatan susulan April [here]

Period aku datang macam biasa. Tapi aku tak pergi rawatan susulan sebab Hafiz tak ada dekat KL. Masih lagi di Terengganu dan kewangan pun tak mengizinkan.

Mei
Masuk je bulan May, period aku tetiba buat perangai. Period aku jenis datang every months dan jarang delay lama-lama. Dalam hati -- Mengandung kot. Dalam masa yang sama ada lagi satu perasaan kata belum. Itu nama nye sindrom perasan mengandung hahaha ini betul tau sebab aku pernah baca dekat blog doktor Adess.

Bila period dah delay, mula la fikir macam-macam benda.

Sehingga la aku pergi jumpa doktor dekat hospital pantai. Aku tak buat UPT sendiri sebab dah tahu jawapan mesti negatif. Nak jugak pergi hospital kan. Tapi bila pergi hospital doktor akan suruh buat ujian darah. Kalau tak silap nama ujian tu HCG beta. Doktor kata kalau keputusan -- tak mengandung, kena makan ubat turun darah untuk 10 hari. Nama ubat tu Duphaston.

Duphaston
Apa yang doktor bagitahu --
Kalau mengandung, Duphaston akan membantu menguatkan rahim dan kalau sebaliknya, Duphaston akan membantu menurunkan darah. Jadi jangan risau kalau mengandung atau tak, kita selamat makan ubat ni :)

Ubat ni selamat kata doktor

Consulation & Assessment : RM105
Procedure (Scan) : RM105
Medication : RM71.40

Period aku turun masa CD55 itu pun selepas 10 hari aku makan Duphaston.

Jun dan Julai
Dua bulan berikut, period aku sangat baik. Ngam-ngam 28 hari dah menjengah. Tak apa sayang, datang la semahunya. Bak kata hafiz, lebih baik datang setiap bulan daripada tak datang  tapi tak mengandung. Takut penyakit lain pulak yang timbul, Ye dop?
Mungkin dalam masa dua bulan ni Hafiz ada dekat KL dan Ramadhan, ada penurunan berat badan dan hati riang suami disisi sebab tu period aku baik? Hormon memainkan peranan yang penting tahu
--

Tapi Aidilfitri kali ini, Allah menduga aku dengan Bells Palsy [Here]. Penyakit datang, Allah sayang yer dop? Hikmah nya aku memang raya sakan sebab dapat MC sehingga 11 August. Wohoo

Ogos
Tergerak hati aku nak meneruskan rawatan dengan doktor. Aku bercadang nak proceed IUI.
Kalau ikut doktor memang dia suruh buat IVF terus tapi mengenangkan jurang IVF dan IUI tu bukan sikit-sikit anak, maka kami teruskan niat dengan IUI sahaja dahulu.

Dekat Hospital Pantai, cost yang diberitahu --
IUI (Tanpa ubat) - RM1300
IVF - Start with RM10999

Nampak tak jurang dia? Kawan aku buat IVF total cost hampir 20 ribu. Tapi berbaloi sebab sekarang ni dia dah mengandung kembar :D

IUI --


22 Ogos 2014

Aku sangat berdebar-debar tunggu period bulan tu. Aku takut jatuh pada hujung minggu atau masa Hafiz tak ada dekat rumah. Hafiz ada dekat KL minggu tu dan akan fly ke Labuan pula pada hari Isnin. Tapi sehingga hari khamis (20-08-14) aku belum period lagi, nak kena jumpa doktor masa CD2. Adess. Paling-paling pun aku kena jumpa doktor hari jumaat (22-08-14). Kalau tak nanti hafiz tak akan dengar apa yang doktor akan cakap. Tapi masa tu macam miracle, Khamis malam tu aku period. So boleh consider CD1 dan esoknya adalah CD2. Tapi dah malam la pulak. Macamana nak buat appointment dengan hospital ni, aku ambil keputusan untuk gamble je pergi hospital pagi Jumaat tu. Pukul 8 pagi aku dah terpacak dekat depan kaunter. Dalam hati aku berdebar kot-kot terlalu ramai atau nurse tak nak layan. Tapi Alhamudulillah nurse tu kata boleh jumpa doktor. Mungkin sebab aku memang patient doktor, so boleh ada excuse datang tanpa appointment.

Dalam bilik doktor--
Doktor tanya nak buat procedure apa? dan aku jawab kami nak cuba buat IUI dulu. Ok jom kita scan
dan seterusnya doktor dah start kira dekat kalender bila aku patut mula ambil ubat dan tarikh aku dijangka buat IUI. Semua tu cuma estimation dan kena bergantung kepada saiz telur ok.

Lepas tu doktor tanya lagi. Nak pakai ubat apa. Ubat tu adalah injection untuk merangsangkan telur untuk cepat gemuk haha. Doktor kata ada dua jenis, yang murah dan yang mahal. Kesan yang hampir sama tapi keburukkan nya --

Hok murah made in India tapi diperbuat daripada air kencing ibu mengandung dan hok yang mahal made in U.K tak pasti pulak buat daripada apa tapi bukan daripada ayaq kencing aihhh. Bila difikir-fikir nak buat anak kan takkan nak pakai ayaq kencing orang, so kami ambil keputusan guna ubat yang mahal. Anything for you babiessss

Ada dua cara nak beli ubat, pertama beli dekat farmasi dan yang kedua beli dengan kenalan doktor dimana harga nya sedikit murah. Opkos la kami ambil pilihan yang kedua, lebih murahkan. Doktor suruh aku start ambil injection pada hari Sabtu (23-08-2014). Lepas berbincang dengan kenalan doktor tu dan kami pun bersetuju untuk berjumpa pada malam sabtu. Akak tu suruh datang rumah dia dan offer nak tolong inject sekali untuk kali pertama ni. Ngerikkk

Hafiz akan fly ke Labuan Isnin minggu hadapan. Selepas ni apa-apa appointment dengan doktor dan injection kena buat sendiri. Sebab memang dah jangka dan aku yang nak buat IUI ni, so aku terima. Tiket flight ke Labuan memang sangat mahal kalau beli on the spot atau beli dua atau tiga hari sebelum. Since doktor dah bagitahu jangkaan tarikh IUI pada CD 13 (03-08-2014) dan Hafiz diperlukan masa IUI tu, kami pun booked tiket awal-awal. Kami beli tiket MAS sebab kalau ada apa-apa perubahan tarikh tiket tu boleh diubah.

Consulation & Assessment : RM105
Procedure (Scan) : RM105

23 Ogos 2014


Preskripsi --

Gonal f - 150 ul untuk 4 hari (Sabtu, Ahad, Isnin dan Selasa) : RM1140

Mahal awak ni
Doktor pesan untuk ambil injection pada waktu yang sama, pukul 9 malam kami dah terpacak dekat rumah akak tu. Injection tu dalam bentuk Pen. Satu pen ada 300 ul jadi aku dapat  2 pen. Nasib baik jarum nya halus je. Settle s a t u

24 Ogos 2014
Tepat pukul 9 malam ambil injection yang kedua. Masa ni hafiz yang tolong cucuk. Tahniah cayang dan kira hebat untuk orang yang takut jarum. Masa doktor kata nak kena cucuk setiap malam dia la orang yang paling takut dan ngeri. Padahal yang nak kena cucuk tu aku tapi dia pulak yang over ngeri hahaha. Settle d u a

25 Ogos 2014
Harini kena cucuk sendiri sebab hafiz dah kena pergi outstation ke Labuan. Tepat pukul 9 malam ambil injection yang kedua. Settle t i g a

26 Ogos 2014
Tepat pukul 9 malam ambil injection yang kedua.
Sepatutnya aku kena jumpa doktor pada hari Rabu (27-08-2014) tapi terpaksa traning hari Khamis sebab aku ada training. Settle e m p a t

28 Ogos 2014
Hari ni doktor buat TVS scan untuk tengok size telur dan Alhamdulillah ada yang dah besar. Kedua-dua belah ada 5 biji telur. Yang hadapan ada sebiji yang dh besar 13mm dan yang belakang ada empat biji saiz 8mm ke 9mm. Happy

Consulation & Assessment : RM105
Procedure (Scan) : RM105

Masa ni CD8, doktor nak tambah ubat dan nak mempercepatkan IUI pada 02-08-2014 tapi memandangkan tiket flight hafiz balik ke KL pada 2hb malam, doktor suruh proceed tarikh asal. Doktor tak nak tambah ubat lagi sebab takut nanti telur tu akan ovulate awal sebelum CD13. Jadi harapan sekarang telur tu akan membesar sendiri dengan jayanya. Doktor suruh datang semula pada 02-08-2014 untuk check semula saiz telur sebelum IUI.

02 September 2014
Macam biasa doktor buat TVS scan dan sangat-sangat terkejut sebab saiz telur cuma bertambah 1mm sahaja. Saiz yang paling cantik nak buat IUI adalah 18mm keatas. Sedihnya
Doktor suruh postpone tarikh IUI pada 08-09-2014 dan tambah ubat lagi. Doktor suruh tukar ubat lain. Ubat ni biasanya digunakan kalau nak buat IVF. Ubat ni ada cara nak ambil sebab kena tambah serbuk dengan cecair. Dah la ciput je. Kalau tertumpah ni memamg meroyan la kan dah la harga nya mahal

Consulation & Assessment : RM105
Procedure (Scan) : RM105

Preskripsi --
Pergoveris - 3 botl untuk 3 hari (Selasa, rabu dan khamis) : RM1050

Ada nampak macam doktor tak?
Satu botol serbuk dan satu botol lagi air

Sedut air dan masukkan kedalam serbuk. Mix well
Sedut ubat yang dah campur dan tukar jarum
Kena la tukar jarum, kalau pakai jarum yang hok gambar atas tu, mau berlubang-lubang perut aku. Ini la keje aku setiap malam. Sorang sorang pulak tu T_T

05 September 2014
Appointment seterusnya pada 5hb September. Macam biasa doktor buat TVS scan dengan harapan telur dah gemuk-gemuk. Dah bagi ubat mahal kot hahaha. Tapi malangnya semua telur tak membesar. Sebelum ni ada yang saiz 14mm pun dah hilang tak tahu kemana T_T. Semua telur bersaiz lebih kurang 11mm. Tapi apa yang mengejutkan, bilangan telur dah bertambah banyak. Sangat banyak. Doktor kata ada dua kemungkinan telur yang bersaiz 14 mm tu hilang. Pertama mungkin disebabkan, dia terpaksa share dengan telur-telur yang lain dan mengecut dan yang kedua mungkin telur tu dah ovulate.

Consulation & Assessment : RM105
Procedure (Scan) : RM105

08 September 2014
Doktor tak berani nak tambah ubat lagi takut telur menjadi semakin banyak dan kalau semua jadi gemuk boleh rosak ovari aku. Aku datang semula 8hb September dan macam biasa kami buat TVS scan dan result masih sama. Untuk mengesahkan doktor suruh ambil darah untuk check paras LH. Doktor masih belum berputus asa. so do i.
Doktor suruh aku ambil semula gonal-f dan appointment seterusnya 11hb September 2014.

Consulation & Assessment : RM105
Procedure (Scan) : RM105
Laboratory (Blood test) : RM105

Preskripsi --
Gonal f - 75 ul untuk 4 hari (Sabtu, Ahad, Isnin dan Selasa) : RM570

11 September 2014
Seperti biasa doktor buat TVS scan. Tapi malangnya pada CD22 telur masih bersaiz sama doktor suruh give up. IUI tak dapat diteruskan. Luhur hati ku hanya Allah sahaja yang tahu. Puas aku pujuk depa suruh membesar dan naik muak aku telan telur separuh masak setiap pagi. Tapi apa kan daya. Takdir Allah.

Kata doktor, PCOS macam aku sangat susah nak jangka. Bagi ubat berterusan, telur akan jadi banyak, stop ubat, telur pun akan stop pembesaran T_T Doktor kata kalau telur terlalu banyak yang besar, dia tak boleh teruskan IUI sebab berdasarkan pengalaman beliau, dia pernah buat IUI pada sorang patient yang telur membesar dengan jaya nya. Enam telur berjaya disenyawakan. Risiko mengandung kembar lebih tinggi. Dua telur tak berjaya survive tinggal empat, patient tu mintak doktor keluarkan lagi satu sebab mereka rasa empat terlalu banyak. Akhirnya kesemua terkena infection dan tak berjaya survive. Wah best nya kalau dapat kembar enam. Mesti meriah terus rumah aku, boleh cover balik waktu-waktu lapang kami sebelum ni dan daddy mesti tukar MPV terus. Berangan je ko jah

Ovari kita hanya sebesar penumbuk sahaja. Kalau telur terlalu banyak membesar dan boleh membahayakan nyawa. Tapi kalau IVF, memang doktor nak telur yang banyak dan gemuk. Lagi banyak telur lagi tinggi peluang. Dan apabila cukup masa, telur akan disedut keluar jadi memang tak ada masalah kalau telur banyak dan besar. Doktor kata kalau nak buat lagi, dia kena bagi ubat yang berterusan dan kami kena bersedia kalau telur semakin banyak procedure IUI boleh tukar kepada IVF

IUI dengan IVF jurang nya sangat besar, boleh bergadai kalau nak buat IVF tu. IUI boleh jugak la kami suami isteri korek sana sini kan. Doktor kata kalau nak buat IUI lagi selepas ini, dia nak cuba cara tradisional dengan clomid dulu, lepas tu baru suntikan. Tapi buat masa ni aku rasa sangat hambar. Doktor suruh ambil ubat untuk turunkan period

Preskripsi --
Duphaston untuk 10 hari

Consulation & Assessment : RM105
Procedure (Scan) : RM105
Medication : RM102

Kesian dekat Hafiz, kesian dekat badan aku sebab kena suntik macam-macam ubat. Balik daripada hospital dengan air mata itu pasti. Hafiz tanya aku nak pergi mana dan aku jawab Paya Jaras. Hahaha Dalam banyak-banyak tempat kenapa kesitu kan. Sebab aku nak pergi hiburkan hati dengan bershopping winter coat. Walaupun hanya bundle dan bukan universal traveler atau Uniqlo. Tapi aku happy je.

Sebenarnya aku dah ada backup plan atau sebenarnya aku dah ada feeling yang IUI ni tak menjadi? Ontahlah. Kebetulan Airasia ada promotion dan tiket ke Seoul super murah! Aku cakap, kalau IUI ni menjadi aku redha je la tiket tu tp kalau IUI tak menjadi at least aku ada benda yang happy nak buat.

Buat masa ni aku nak rilex dulu. Duit pun dah susut dan belum ada rezeki kami.

Ada kawan seperjuangan eceh macam nak pergi perang pulak masa itu tengah proceed buat IVF. Dan Alhamdulillah berjaya dapat kembar tau. Best nya

Faktor gagal
1. Belum rezeki
2. Belum rezeki
3. Belum rezeki

Pergi jumpa doktor terbaik dan guna ubat yang terbaik tapi kalau Allah kata belum, siapa kita untuk menidakkan.

Kami kena redha bahawa IUI pertama kami gagal T_____________________T

Cuma aku dapat rasa suami dan emosi memainkan watak penting. Aku ingat aku boleh handle sorang diri dan suruh Hafiz balik bila tiba waktu dia diperlukan. Totally wrong T_T
Mesti ada sokongan suami, sama-sama ke hospital, cucuk sama-sama, kalau down dengan result --suami ada untuk lepaskan kesedihan. Bukan bermaksud Hafiz tak ambil tahu, dia bertanya setiap waktu tapi whatsapp dan ada depan mata mana sama kan. Bila sedih emosi down, tak baik untuk pembesaran telur dan DIET itu sangat penting. Hmmm

Ini kisah bulan September dan baru nak update. Samaada ada orang baca atau tidak, aku sendiri akan buat rujukan dimasa akan datang. Dan tujuan aku buat blog ni pun bukan nak menunjuk atau nak mengadu domba, tetapi sebagai tempat rujukan dimasa akan datang dan sesiapa yang terjumpa blog aku ni diharap dapatlah berkongsi serba sedikit pengalaman aku yang tak seberapa ni.

Semoga ada rezeki suatu hari nanti--
InsyaAllah

Tuesday, November 4, 2014

Bell's Palsy

Assalamualaikum

Bersambung dengan cerita persedian raya, mesin jahit dan aktiviti menjahit [disini].

Sehari sebelum Aidilfitri, kami ada dekat Ipoh. Masa ni aku tak ada rasa apa-apa perubahan kecuali terlalu penat. Dalam penat-penat tu, ada hati nak pergi Mydin. Aku nak beli bedak dengan lipstick baru. Kata nak raya kan.  Aku pun tak ingat bila kali terakhir aku beli lipstick.

Masa aku dok try lipstick tu aku dapat rasa yang bibir aku macam bengkak. Sebab aku tak dapat nak kemam rapat-rapat. Dalam hati dah terdetik, aku tak tahan pakai lipstick ni ke? Allergy ke atau bibir aku dah kena jangkitan daripada lipstick tester dekat situ. Bila tengok cermin tak ada apa perubahan atau bengkak so aku abaikan

Hari ini hari raya. Yeay! Lepas Hafiz balik daripada Masjid, sebelum kita beraya mari kita berselfie. Tapi hasil selfie pada masa tu semua menampakkan muka aku macam mak tiri yang jahat. Hahaha
Tak ada seri dan aku mcm pelik mana hilangnya kemanisan dalam senyuman ku. Hahaha

Muka aku nampak sombong
Semakin banyak bergambar dan berselfie, muka aku rasa semakin berat. Aku tengok dekat cermin, bila aku senyum, senyuman aku dah tak semetri. Aku mengadu dekat Hafiz dan mak, mak suruh aku makan panadol mungkin aku kena sengatan atau apa-apa sahaja lah. Biasa lah orang tua, panadol for all hahaha Akhirnya aku tertidur di petang aidilfitri. Malam tu ada suara-suara mengatakan yang aku terkena minor stroke. Hati aku mula gundah gulana hahahah

Aku rasa mcm sihat je, tak ada pun rasa berat sebelah badan atau tak boleh angkat tangan semua. Cuma muka aku je yang dah tak bekerjasama antara satu sama lain. Keesokan harinya, Hafiz ajak aku beraya dekat kampung dia dekat Parit dan lepastu balik Ipoh, memang perjanjian seperti itu. Selang sehari di kampung masing-masing. Kadang kadang terasa payah jugak kampung dokat-dokat ni. Sebelum tu aku ajak dia singgah dekat Klinik, tapi kebanyakkan klinik tutup.

Pada mula nya macam ok, tapi semakin petang aku perasan percakapan aku dah semakin "teylo". Ni bahasa perak yang menunjukkan pertuturan semakin hilang bunyi asal. Macam lidah keras tapi sebenarnya tak keras. Masa aku nak makan dengan sudu pun dah terasa senget benget mulut ni. Aku dah semakin cuak.
Dalam perjalanan balik daripada Parit ke Ipoh, aku dah nangis. Aku takut aku lumpuh sebelah badan. Hafiz dah mula cuak, sebab aku dah merepek meraban. Dan akhirnya aku tertidur. Dia kejutkan aku masa kami dah sampai dekat depan KPJ ipoh. Terus bawak pergi hospital dan pergi bahagian emergency.

Bila selesai daftar, nurse dekat kaunter tu kata "Owh, ini kemungkinan bell's palsy, pernah dengar?" aku pun geleng kepala, mana pernah dengan penyakit bernama seperti loceng atau kucing tu. Nurse tu kata nanti doktor akan explain. Dekat dalam bilik rawatan, doktor pun kata perkara yang sama. Tapi doktor kena proceed dengan ujian darah dan kena refer pada doktor pakar terlebih dulu. Sebab kalau confirm bells palsy, cara rawatan nya dengan ubatan yang high dose dan physiotherapy. Sebab tu kena dapat nasihat doktor pakar.

Ujian darah, high dose medicine dan physiotherapy dekat KPJ pulak tu, tak kan nak bayar pakai duit sendiri kan. Dan insurance tak boleh cover outpatient. Nak tak nak kena la serah diri pada Hospital di hari raya aidilfitri yang kedua. Doktor dekat emergency tu ada mention nama doktor pakar neurologist melayu. Tapi dia on leave. Raya kan. Apa la faedah nya aku nak tunggu doktor yang tak ada kan. So, kami terima je la mana-mana yang memang on duty.

Lemang lontong kami

Malam tu sepatut nya beraya dekat rumah mentua aku, tetapi kami check in Hospital. Hahaha Mentua  aku datang melawat malam tu, depa pun terkejut. Angin tak ada ribut tak ada, tetiba masuk ward. Yang bagusnya doktor pakar yang sorang ni, dia datang malam tu jugak. Lepas dia buat beberapa ujian, dan dia mengesahkan aku bukan kena stroke. Dengar sini orang kampung...bukan stroke okeh!

Tapi kena ambil beberapa kali ujian darah dan baru boleh sahkan penyakit apa. Adess. Macam biasa bila masuk ward, setiap waktu kena ambil darah, suhu badan dan makan ubat. Kesian dekat Hafiz, sepanjang aku kena admit, dia tak balik rumah pun. Tidur dekat sofa T_T
Walaupun dok menyebut-nyebut pasal lontong, lemang, beraya rumah kawan-kawan. Hahaha

I Love u
Lepas dapat keputusan darah dan doktor sahkan aku kena bell's palsy. Menatang apakah bell's palsy tu. Gigih aku google. Lepas tu aku tanya la doktor dengan lebih lanjut. Apa yang aku paham

Apakah bell's Palsy?
Jangkitan pada satu saraf bawah telinga yang supply tenaga dekat muka.

Kenapa kena jangkitan?
Tiada jawapan yang pasti, kemungkinan besar daripada infection daripada telinga, atau sejuk atau stress yang terlampau.

Apakah rawatan untuk bell's Palsy?
Steroid untuk nerve dan vitamin untuk muscle. Disamping kena buat electromagnetic physiotherapy.

Adakah bell's Palsy boleh pulih?
90% daripada pesakit bell's palsy boleh sembuh 100% tapi kena rajin buat physiotherapy. Bergantung kepada keadaan pesakit

Adakah rasa sakit?
Aku tak ada rasa sakit atau apa. Aku perasan pun bila aku bergambar. Muka aku dah senget. Tapi itu pun masa aku senyum. Kalau tak senyum atau bercakap, muka aku nampak macam normal. Tapi bila aku senyum, aku rasa both side ok, tapi sebenarnya hanya sebelah sahaja yang ok, sebelah sahaja akan static

Apakah tanda-tanda awal bell's Palsy?
Tak ada apa-apa warning awal, terus tahap statik. Kalau ada pun, kita akan rasa sakit belakang telinga dan sakit kepala. Tapi biasalah sakit kepala, siapa yang sangka nak jadi bell's palsy.

Adakah bell's Palsy boleh berulang?
Boleh berulang dan potensi tinggi kepada yang pernah kena. Kata physiotherapist aku, ada seorang auntie datang buat fisio, kali pertama dia kena masa umur dia 29 tahun (sebaya aku) dan sekarang ni umur dia dah 60 tahun. Jauh jugak jarak tu, tapi aku harap tak ada lagi.

Siapakah yang boleh kena bell's Palsy?
Sesiapa sahaja tak kira bangsa, agama, jantina dan umur. Kata physiotherapist aku, dia pernah ada patient umur 2 tahun kena bell's palsy.

Rupa-rupa nya ramai yang dah kena. Adik ipar aku cerita kawan dia bangun-bangun tidur tetiba mulut terus senget. Sepupu aku cerita kawan dia tengah mengadung kena bell's palsy, air liur siap meleleh sebab tak boleh nak control mulut. Kawan opis aku cerita kawan dia sampai sekarang masih belum 100% pulih. Ha, kemain banyak cerita atas cerita kan.

Kalau aku berkerut, boleh tengok hanya belah kiri je ada kedut, bila aku kelipkan mata, hanya sebelah kiri sahaja yang berkelip, sebelah kanan sangat-sangat perlahan. Kadang-kadang bila aku cuci muka dengan sabun aku rasa aku dah tutup kedua belah mata tapi sebenarnya tak rapat. Pedih oo mata aku. Bila aku senyum, bibir sebelah je yang boleh naik dan bila aku cuba nak blowing, sebelah kiri je yang kembung. Tapi aku bersyukur, sebab aku dapat kesan awal. Rawatan fisio dapat mengembalikan senyuman manis aku. Alhamdulillah.

Ubat-ubatan tu aku makan dalam masa 2 minggu je, tapi rawatan fisio aku buat sampai 11 kali. Dua kali aku buat dekat KPJ Ipoh dan selebihnya aku sambung dekat KPJ Damansara. Doktor bagi aku M.C 16 hari. Aku naik kerja semula pada 12 August 2014. Memang raya sakan. Naik-naik kerja dah kena bagi training dekat 52 orang participant, pitam.

Rawatan fisio terapi dekat KPJ ipoh dan damansara sangat berbeza tau. Dekat ipoh, physiotherapist tu akan pasang alat tu dekat 8 titik penting dekat muka dan simulate semula dengan electromagnetic sambil berbaring. Lepas tu, dia akan buat massage. Dah la guna lotion badan sapu dekat muka, memang berjerawat muka aku lepas tu. Tapi dekat KPJ Damansara lain pulak, tak ada massage macam spa ok, cuma bila dia simulate dekat setiap titik dekat muka, contoh nya seperti dekat tepi bibir, titik untuk senyum. Dia akan suruh aku senyum dan kira sampai 5 lepas tu lepas. Pada hari pertama buat 5 kali, dan sehingga hari terakhir kena buat sebanyak 15 kali. Terapi sambil exercise.

Sakit oo
Ini la alat fisio tu.
Dalam masa sebulan, muka aku pulih seperti biasa. Alhamdulillah. Kita kena bersyukur dengan apa yang ada pada diri kita. Walaupun hanya satu saraf kecil, tapi kesan nya sangat merbahaya. Aku dapat rasakan, punca aku kena bell's palsy sebab terlalu penat. Badan ni nak guna lama, jangan paksa dia ok.

Tak pasal-pasal beraya dekat hospital hahahaha

Betapa senget muka aku T_T

Muka senget dan berjerawat. perfect sangat





Mesin Jahit, Aidilfitri 2014 dan Bell's Palsy

Assalamualaikum

Boleh dikatakan tahun 2014 banyak suka dan duka. Kami masih berdua, masih lagi PJJ dan Alhamdulillah masih lagi memerlukan antara satu sama lain. Eceh

Puasa kali ke tiga sebagai suami isteri, Alhamdulillah. Sepanjang Ramadhan Hafiz ada dekat rumah. Sesekali ada jugak turun ke site. Dan seperti biasa dia yang bersungguh-sungguh kejutkan aku bangun sahur. Dang tarak guna ini budak. Azam aku sempena Awal Muharam kali ini, nak jadi wanita, isteri dan anak yang solehah. InsyaAllah. Dan nak duduk dekat-dekat dengan suami ku. Kenapa?

Seorang isteri mestilah berada sepanjang masa bersama suami. Dalam suka dan duka. Tapi kengkangan kerja membuatkan kami terpisah jauh T_T. Allah dah susun dan mungkin ada hikmah disebaliknya. Tapi tak dinafikan, jarak jauh buat kami agak stress. Hanya orang yang pernah melaluinya paham perasaan itu. Muka nampak senyum tapi hati tarak senang ooo

Dua minggu sebelum syawal, aku plan nak jahit langsir untuk rumah kampung dan nak siapkan langsir untuk rumah sendiri. Kain dah lama beli tapi tak mula-mula menjahit. Sebelum ni aku ada pinjam mesin jahit daripada sepupu aku dekat Johor. Mesin tu jenis mesin jahit kilang dan high speed. Memang laju giler. Aku tak reti nak control dan tambahan pula setting untuk mesin tu sangat complicated. Salah sikit. benang putus. Stress tau dan akhirnya tak siap-siap la langsir tu.

Allah maha mendengar, aku diberi sedikit rezeki dan hafiz pun bagi green light. Yeay! Memang bergegas aku google mesin jahit yang paling best dan bagus untuk beginner. Pada mulanya aku nak beli Singer. Tapi bila baca review, sekarang ni orang ramai lebih prefer beli Mesin Jahit Brothers. Dan kebetulan kawan aku baru beli mesin jahit dan aku mintak sedikit nasihat daripada dia dan contact number kedai mesin jahit tu. Tauke kedai tu kemain ramah lagi tau.

Budget aku RM1000 kebawah sahaja dan akhirnya tauke kedai mesin tu suggest aku beli Brother GS2700. Semua perbincangan aku buat dalam whatsapp sahaja. Mintak kurang harga ka, mintak hadiah sampingan dan deal untuk ambil petang tu jugak. Kebetulan kedai mesin jahit tu terletak dekat Diamond square Gombak. Kawasan office lama Hafiz dan aku agak familiar dengan kawasan tu. Senang la. Sebenarnya sangat-sangat susah nak cari kedai yang jual mesin jahit. Jenuh aku google sana sini.

Sebab - sebab aku ambil Brother
1. Ramai orang kata brother bagus. hahaha aku baca review kat internet je pun
2. Brother lagi murah daripada Singer. Harga macam mesin aku tu, kalau dengan singer boleh dapat 15 stitches je. Tapi Hok brother ada 27 stitches tau. Eceh macam guna semua je hahaha
3. Kalau nak service, boleh panggil technician datang rumah dan setahu aku brother tak perlu guna minyak mesin,

Yeay ada mesin jahit baru dan memang best sangat. Bunyi sedap, kelajuan pun boleh control. Memang sesuai untuk amatur. Hadiah hari jadi ku. Mekasih cayang



I'm happy dan tetiba aku bersetuju nak tolong kawan aku jahit langsir untuk kawan dia. Jahit lurus sahaja tapi ada 18 helai kesemuanya. Tambah lagi dengan langsir untuk kampung dan langsir untuk diri sendiri lagi. Masa tu tinggal seminggu nak raya. Dan memang setiap tahun aku akan buat sendiri biskut raya dan Hafiz juga berminat dan suka menolong. Raya kali ni tidak berkecuali dan kami dah beli bahan-bahan untuk biskut raya awal-awal lagi. Tambah lagi satu kerja mak jemah untuk tempoh seminggu sahaja T_T

Dalam tempoh seminggu tu aku berkerja macam robot. Bangun pagi sahur, pergi kerja, berbuka puasa dan terus mengadap mesin jahit sehingga pukul 3 dan 4 pagi. Esoknya ulang rutin yang sama. Dan ada beberapa kali lepas berbuka boleh pulak pergi menyesakkan diri dekat Jalan TAR. Itu kegemaran Hafiz, ada sesetengah lelaki paling tak suka tempat yang ramai orang tapi bukan my Hafiz. Ambil feeling nak raya katanya. Balik daripada berjalan sambung menjahit lagi. Time is running out, biskut raya satu hapa pun tak buat lagi. T_T


Selama beberapa tahun kerja memang aku tak pernah tidur semasa waktu lunch. Tapi dalam masa seminggu ni, aku akan masuk surau, bawa bantal dan tidur. Hahaha. Akhirnya Hafiz sudi nak tolong aku buat biskut raya, dengan syarat aku sediakan bacuhan dan nanti dia tolong untuk steps seterusnya. Alhamdulillah. I love u babe. Dan kami bekerja keras dengan tugas masing-masing. Rumah masatu jangan tanya lah, memang kalau ada anak, boleh cari dekat sebalik-sebalik langsir atau tong-tong kuih raya hahaha. Sampai kan ada satu pagi sebelum kerja. aku tanya Hafiz

Me: Cayang, ni rumah ke kilang
Hafiz: Rumah boleh kilang pun boleh T_T

Raya Aidilfitri kali ini hari isnin, dan kami plan nak balik hari sabtu. Tumpang kereta abang aku sebab kereta kami kena tinggal untuk bagi adik aku pakai. Dia nak balik malam raya nanti. Hari Rabu aku berjaya siapkan langsir kawan aku dan aku dapat upah pertama. Alhamdulillah. Aku berjaya siapkan langsir untuk kampung dan langsir untuk rumah sendiri. Hari jumaat tu masih lagi pecutan terakhir dan malam tu Hafiz ajak aku pergi jalan TAR lagi. Jadual asal nak bertolak hari sabtu pukul 2 am. Jadi balik je daripada jalan TAR aku dah tak tidur, last-last abang aku mintak extend beberapa jam dan mata aku tak mengantuk. Aku sempat bancuh jenis satu biskut dan siap ngam-ngam azan subuh. Tak lama lepas tu abang aku sampai dan kami bertolak lebih kurang pukul 6 pagi. Kami berjaya buat 4 jenis biskut kesemua nya dan Alhamdulillah dapat bagi pada keluarga mentua, rumah mak dan ayah, opah dan untuk rumah sendiri. Itulah untungnya buat sendiri.

Langsir tempahan
Langsir rumah kami. Yeay
Perjalanan tak seindah yang disangka. Selalunya daripada Kuala Lumpur ke Kuala Kangsar dalam 3 jam sahaja tapi kali ni 8 JAM okeh!!! Memang jalan macam siput. Panas. Anak saudara aku sampai termuntah-muntah dalam kereta. R&R jangan cuba nak berhenti. Banyak kereta yang berhenti dekat lorong kecemasan mungkin untuk tidur. Aku pun turut terlibat, sepanjang perjalanan 8 jam tu aku tidur je. Yela, semalaman tak tidur.

Akhirnya kami sampai dekat kampung pukul 2.30 petang. Alhamdulillah. Sampai dekat kampung, macam biasa aktiviti sebelum raya adalah mengemas. Actually ada lagi sehari sebelum raya tapi malam tu kami plan nak tidur dekat Ipoh dan balik semula ke Sayong malam esok sebab tahun ni Raya dekat Sayong. Yeay

Sesiapa yang berminat nak tempah langsir dengan harga yang berpatutan, boleh la contact aku yer :D

Bersambung

Monday, October 27, 2014

Rancang Perjalanan kita

Assalamualaikum

Ada orang selalu tanya aku " Asyik berjalan je banyak betul duit ko"..."Ko kerja apa ekk asik berjalan je"

Ya ampun, ini kegemaran. Berjalan. Daripada sebelum kahwin lagi kami dah ada angan-angan nak pergi jalan jauh-jauh. Alhamdulillah Allah bagi rezeki berjalan lepas kahwin. Mungkin rezeki anak lambat sikit bukan kami tak nak. Lagipun pasangan jarak jauh seperti kami kena ada aktivti best bila sekali sekala jumpa tau

Aku suka berada dekat tempat orang dengan Hafiz. Feeling dia lain macam. Terasa yang kami sangat bergantung harap antara satu sama lain. Hahaha

Tapi, kami belum jauh lagi berjalan dan masih belum luas lagi pengalaman. Apa yang ada boleh la aku share dan untuk rujukan peribadi juga.

Tip - tip yang selalu kami guna pakai....

# Cari tiket promo
Kalau nak berjalan mesti la kita dah plan awalkan? So, carila tiket promo. Contoh nya Air Asia (AA). AA ni mcm Sogo jugak. Tak ada promo harga tak masuk akal. Masa promo harga macam nak tutup kedai. Hahaha. Aku pernah dapat tiket pergi Langkawi seposen okeh. Walaupun banyak caj yang lain, nak kata tersembunyi pun tak boleh sebab dah terang-terang ada tulis dekat website kan. Tapi kita dah tahu memang camtu polisi nya. So, buat la pilihan semolek-molek nya. Kadang-kadang Airlines yang lain pun ada promo dan lagi murah, kena rajin tengok.

Ini Airlines website yang selalu aku tengok. Ada banyak lagi!
Source : Google


#Booking hotel
Biasanya aku akan booking hotel menggunakan Agoda.com. Setakat ni belum ada lagi pengalaman yang sangat buruk dengan Agoda.com. Aku suka kumpul point dan aku dah 3 kali lagi redeem point dia. Satu point bernilai USD 25. Kalau convert duit Malaysia banyak jugak boleh jimat tau. Kadang -kadang ada jugak aku booking daripada booking.com

Sebelum booking tu baca la review dekat bawah website tu, kalau ramai yang komen dop molek tak payoh ler booking. Contohnya parking, kebersihan bilik, lokasi dan sebagainya.

Source : Google

#Baca review sebanyak mungkin
Kalau dok termenung dekat office tu, rajin-rajin la buka blog orang. Google je! Sebagai contoh "Percutian ke Hong Kong" berlambak-lambak nanti blog yang akan story mory pasal Hong Kong. Berdasarkan experience diaorang macam yang aku tengah buat sekarang la :D
Untuk percutian ke Hong Kong kali ni, aku amik ilham daripada blog Jari Manis Travel. Sangat details. Kaki jalan betul kakak sorang ni. Best tau
Kita cedok sana sini sikit. Lepas tu kita plan kita punya itinerary.

# Itinerary
Kami jarang menggunakan khidmat travel agency. Kebiasaan nye main redah macam tu je. Tapi sebelum nak pergi meredah tu kenalah prepare Itinerary.
G O O G L E
Dapatkan sebanyak mungkin maklumat tentang tempat-tempat yang nak pergi.

Kalau boleh jangan terlepas semua tempat menarik. Jangan dah balik nanti baru menyesal. Ala, tak sempat nak pergi tempat tuuuuu tak sempat nak pergi tempat niiiiiii.

Kebiasaannya aku akan buat details dari hari sebelum perjalanan hingga hari terakhir. Siap dengan address hotel, information MRT dan sebagainya. Letak sekali cost untuk entrance fees dan apa-apa yang terlibat. Supaya senang nak budget nak budget berapa cost keseluruhan percutian. Tapi jangan pulak bawak duit cukup-cukup je, mana tahu ada emergency ke kan. Biasa nya beli " Perfume" consider emergency bagi aku. Hahahaha

Contoh itinerary


# Waktu Perjalanan
Belajar daripada pengalaman, jangan teruja sangat tengok tiket murah. Padahal waktu perjalanan macam hampeh. Untuk perjalanan yang sekejap, kononnya tiket murah malam je yang ada. tiket balik pulak awal pagi. Try avoid situation macam ni. Rugi kira-kira wei. Nanti kos penginapan akan meningkat. Kalau boleh masa nak pergi ambil first flight dan nak balik nanti ambil last flight. Kita akan ada masa yang panjang untuk hari sampai dan balik tu.

Cuaca juga perlu diambil kira. Contohnya tiket percutian ke Phuket murah pada bulan October. Kita yang teruja ni pun terus sambar. Padahal musim hujan sangat tak sesuai untuk destinasi laut okeh.

#Tukar duit
Kalau destinasi Ke Luar Negara, eloklah tukar duit siap-siap. Harga currency untuk setiap kedai agak berbeza tau. Kalau tukar dekat bank atau Airport pada aku sangat mahal. Rugi. Baik cari money changer mamak lagi berbaloi.Hahaha
Kalau dah sampai di Negara orang, tempat yang tak familiar lagi susah nak cari money changer. Membuang masa okeh.

# Simpan duit
Ini la keyword nak berjalan. Kenalah ada tabung ayam hahaha. Bukan nya duit tetiba turun daripada langit kan. Aku ni memang tak boleh simpan duit. Caranya aku main kutu. Cara selebihnya pow suami la suruh bawak berjalan hahaha. Kalau nak berjalan kena lah kurangkan shopping hahaha

#Persiapan sebelum berangkat
Buat persiapan awal, kalau nak pergi tempat sejuk jangan lupa prepare baju panas, kalau nak pergi tempat tak banyak orang muslim, jangan lupa bawa makanan segera. Buat alas-alas perut.
Plug soket untuk sesebuah negara pun kena diambil kira. Kang sampai sana kat mana nak charge handphone.

#Aktifkan kad bank di Luar Negara
Sebelum berangkat jangan lupa aktifkan dulu card credit atau ATM card untuk digunakan di Luar Negara. Walaupun kita dah ada cash in hand, mana la tahu ada kecemasan kan.

#Inform family
Dan jangan lupa bagitahu salah sorang family tentang jadual perjalanan kita, dan dimana kita akan menginap. Supaya kalau ada berlaku kecemasan atau perkara yang tidak diingini, mudah untuk mereka mencari kita. 


Selamat berjalan hehehe

xoxo

Friday, October 24, 2014

Kota Kinabalu yo! Part IV

Assalamualaikum

Wow entry pergi KK ni je dah masuk 4 helai. Ok ini yang terakhir. Kami sampai dekat Kota Kinabalu lebih kurang pukul 7.30 petang. Masa ni dah gelap gebumin macam dah pukul 8 atau 9 malam kalau dekat semenanjung. Alhamdulillah tak susah nak cari Apartment yang kami sewa tu. Selesai check in, kami rehat - rehat sekejap sebelum keluar semula nak cari makan malam.

Malam ni kami plan nak makan seafood. Yeay!
Kawan-kawan aku kata seafood yang murah dan sedap dekat dengan pasar filipina. Keyword yang kawan aku bagitahu macam dekat dengan roundabout ada dolphin, kedai-kedai tu pakai khemah putih. Dan akhir nya jumpa. Memang syorgaa seafood pun. Aku rasa lebih daripada 20 kedai yang jual seafood. So pandai-pandai la pilih.

Ini la rupa kedai seafood tu

Sedap nya.....

Mak mentua teringin lobster
sekoq ni RM60 hehehe

Aku makan dekat kedai ni

Kami ada jugak tambah udang, ikan dan nasi. Makan untuk 5 orang termasuk lobster seekor tu cuma RM180. Burppp Alhamdulillah. Berbaloi-baloi

Lepas tu kami jalan-jalan dekat pasar malam kampung air dan balik tidur hehehe


Day 3

Hari ini hari terkahir kami dekat Sabah. Tiket flight malam ni pukul 11.50 malam jadi kami ada seharian lagi nak jalan-jalan dekat Sabah. Kata orang kalau datang Sabah wajib pergi laut. Jadi plan kami hari ini nak ke Manukan Island.

Pukul 7.30 pagi kami dah turun breakfast dan lebih kurang pukul 8.30 pagi kami dah check out. Destinasi seterusnya ke Jesselton point. Jesselton point ni Jeti untuk feri dan bot. Ingat tak hari pertama haritu Hafiz pun turun dekat situ. Jadi kalau kita nak ke Manukan Island, kita boleh juga melalui jeti yang sama. Dekat sini banyak sangat kaunter yang jual pakej untuk ke Manukan Island. Kawan aku kata kalau pergi dua pulau (Manukan dan Sapi) boleh dapat RM40 kebawah.

Jadi kedai dekat bawah ni menjadi pilihan. Tauke kedai ni offer dua buah pulau (Manukan dan Sapi) speed boat pergi dan balik + cukai jeti RM30. Kemain tau jeti ni pun ada cukai

Kalau nak snorkeling boleh tambah goggle + life jacket = RM 10. Dekat pulau nanti kena spare lagi RM3 seorang untuk bayaran hidupan laut macam tu la.  Kami bertolak pukul 9 pagi dan sampai dalam 20 minit kemudian. Pemandu bot tu suruh kami tunggu dekat jeti pukul 11 pagi untuk ke Sapi island.


Nak naik bot
Manukan Island
Nemo tak ada. Kawan dia je yang ada


Daripada Manukan Island ke Sapi Island mengambil masa 10 minit je. Dan macam biasa pemandu bot tu suruh kami berkumpul dekat jeti pukul 2 petang untuk ke Jesselton Jetty.
Dalam pukul 2.30 petang kami dah selamat sampai semula dekat tanah besar.

Sebelum ke pulau-pulau ni lebih baik beli makanan siap-siap sebab makanan dekat pulau sangat mahal okeh. Lagi satu kalau kita banyak duit, boleh je ambil pakej siap sekali dengan buffet lunch. Dan dekat Manukan Island juga ada resort dan chalet yang best!

Sapi island
Dekat Sapi Island ni cuace dah start panas.
Laut pun dah semakin cantik

Aku text kawan "Dekat mana lunch yang best?" dan dia jawab cuba try cari Restauran Taufik dekat kg air. Dalam kepala aku dok terbayang yang tempat tu mesti tepi laut. Sekali si waze ni bawak dekat tengah-tengah bandar pula. Rupa-rupa nya betul la jalan kampung air tu dekat tengah-tengah bandar. Mana air nya T_T Kami pusing-pusing sekitar kampung air dan akhirnya jumpa dengan si Restoran Taufik ni. Untuk lebih jelas, restoran ni terletak dekat shop lot lama berhadapan Shell.



Ini la restauran taufik. Aku makan rojak ayam. Yang lain makan nasi campur. Yang aku perasan bila makan dekat Sabah ni, walaupun makan nasi campur, dia akan asingkan lauk dalam pinggan lain dan akan serve dengan semangkuk sup.

Destinasi seterusnya kami ke Pasar filipina @ pasar kraftangan. Memang rambang mata tengok mutiara dekat sini. Syorgaaa. Tapi aku tak beli seketul pun. Tak tahu nak pakai pergi mana huhuhu. Dekat sebelah pasar filipina ni pulak ada pasar yang jual makanan laut macam ikan kering, ikan bilis dan kuih popular dekat Sabah iaitu kuih cincin.





Masa ni baru pukul 5 petang. Kami akan pulangkan kereta sewa lebih kurang pukul 8 malam dan flight Hafiz ke Labuan pukul 9 malam. Masa ni dah tak tahu nak pergi mana, last last kami masuk mall. Tapi bosan je sebab kalau nak pergi mall baik pergi yang hado dekat KL ni kan. Last-last aku ajak hafiz round sekitar bandar K.K dan singgah sekejap dekat pasar malam kampung air. Kat sini syorrgaa untuk bundle tau. Kemain banyak kedai bundle yang best. Hahaha sejak bila la aku layan baju bundle ni. Tapi sweater yang tebal-tebal dekat sini cantik dan masih molek tau. Murah pulak tu



Pukul 8 malam kami dah selamat sampai dekat Airport. Kali ni dekat Airport baru sebab balik naik MAS. Memang sangat-sangat berbeza airport baru dan yang lama. Tak lama lepas tu Hafiz pun dah check in untuk ke Labuan. Sedih masa ni. Dulu janji nak balik sama-sama. Tinggal lah aku semula dengan keluarga mentua. Flight kami ada lebih kurang 3 jam lagi.

Tak lama lepas tu aku ajak keluarga mentua aku check in. Nasib baik aku check in awal, masa dekat imegresen baru aku perasan card imegresen aku hilang. Untuk pengetahuan, walaupun kita ada kad pengenalan Malaysia tapi bukan lahir dekat Sabah atau Sarawak, kita akan diberi card putih semasa masuk ke Sabah. Dan masa nak balik nanti kita kena pulangkan semula card tu.

Tapi entah kenapa nasib tak baik, aku terhilangkan card tu. Yela, card tu nipis macam resit beli barang je. Mungkin aku terbuang masa aku buat spring cleaning hahaha. Aku dah cuak begitu jugak keluarga mentua aku. Rupa-rupa nya kalau hilang card tu kena buat report polis. Uwaa camner nak pergi balai polis ni. Rupa-rupa nya ada balai polis dekat dalam Airport. Lega. Aku kena bayar RM2 nak endos report.

Rupa-rupanya (Berapa banyak rupa-rupanya la) hafiz pun kena soal selidik sebab dia tak simpan tiket ferry daripada Labuan. Kalau ikutkan dia kena tunjuk tiket tu dekat imegresen. Sebab dekat Jesselton point dia tak dapat sebarang card.

Masa nak tunggu flight ada seorang ibu dan baby ni duduk belakang emak mentua aku. Tak lama lepas tu dia mintak tolong mak mentua aku tolong pegangkan baby dia sebab dia sakit perut. Mak mentua aku macam terpinga-pinga sekejap. Yela berani betul dia tinggalkan anak dia dengan orang asing. Tak lama lepas tu dia datang semula. Nasib baik. Kan ada kes - kes sebelum ni mintak tolong pegang anak dan mak nya terus hilang macam tu je. Hahaha banyak sangat tengok TV aku ni. Tapi yela kan, kalau aku memang tak sanggup dan tak harap kot nak mintak orang yang langsung tak dikenali nak pegangkan anak aku.

Naik MAS ni mewah sikit bab makan. Belum sempat panas punggung dah macam-macam makanan depa hidang. Tapi aku tidur sepanjang perjalanan. Bila masa touch down pun aku tak sedar. Kami selamat sampai dekat KLIA pukul 2.30 pagi. Alhamdulillah semua selamat dan yeay Sabah checked.

Wednesday, October 22, 2014

Kota Kinabalu yo! Part III

Assalamualaikum

Day 2 :

Orang kata kalau nak tengok si gunung kinabalu kena bangun awal-awal pagi. Aku punya la semangat pukul 4 pagi dah terbangun. Tapi buka je tingkap gelap gebumin lagi. Seram oo. Lepas solat subuh aku dah tak tidur lagi, terus je kejut Hafiz ajak lepak dekat Balkoni feeling-feeling nak tengok sunrise la konon.

Saya Gunung Kinabalu..
Sorry yayang rambut u serabai

 Tentatif untuk hari kedua adalah:

1. Kinabalu Park
2. Desa Dairy Farm
3. Poring hot spring
4. Fish Spa, Tegal Moroli
5. Sabah Tea
6. Pekan Nabalu
7. Bertolak ke Kota Kinabalu
8. Seafood 

#Kinabalu park
Ha, kemain banyak aktiviti untuk hari kedua ni. Selepas breakfast, kami terus je check out. Aktivti harini dimulakan seawal pukul 9 pagi okeh. Destinasi pertama yang kami pergi ialah Kinabalu Park. Pada mulanya aku tak tahu apa yang ada dekat sini, rupa-rupanya Kinabalu Park ni adalah kawasan kaki gunung kinabalu. Dekat sinilah pendaki-pendaki memulakan pendakian. Bagi kita yang tak mendaki ni boleh je nak pergi ke check point yang pertama tu. Daripada pintu masuk ke check point pertama adalah dalam 4km. Dalam 10 minit menaiki kereta atau lebih satu jam kalau menapak. Tak sanggup den. Lagipun bawa orang tua kan. Alasan mu benar belaka. Entrance fees untuk kinabalu park RM4 seorang. Jangan buang tiket ni kalau kita ada plan nak ke Poring hot spring sebab boleh menggunakan tiket yang sama.

Dalam Kinabalu park ni ada macam-macam tempat yang boleh kita pergi seperti galeri dan muzium. Tapi kami cuma bergumbira dekat check point pertama dengan tupai-tupai yang jinak. Hafiz siap pergi beli kacang tau untuk si tupai-tupai ni. Tiket RM4 hanya valid sehingga check point pertama sahaja. Kalau nak terus mendaki kita kena bayar fees untuk mendaki dan kena ada guider kalau tak silap.

Masa ni dekat main entrance

Dekat dalam tu check point yang pertama

Nak kata menara pun bukan, tapi ni tingkat atas untuk check point pertama.
Daripada atas ni boleh nampak pendaki start mendaki

Ni Adik ipar aku dok melayan tupai

Memula sekor, lepas tu datang beramai-ramai
meremang-remang wei, dah la kelam kabut je tupai ni

Masa depa dok leka bagi makan tupai, aku terkecuali sebab geli. Aku sembang la dengan bakal-bakal pendaki yang tengah makan nasi lemak. Hebat kau dik nak mendaki makan nasi lemak. Dia kata kalau kita bayar lagi RM5 seorang kita dibenarkan masuk kedalam dan meneruskan perjalanan lebih kurang 4 km lagi. Dia cakap dalam 200 meter daripada check point pertama ada waterfall. Aku pun teruja nak tengok waterfall dan ajak mereka semua masuk kedalam. Rupa-rupanya 200 meter pertama pun dah agak mencabar bagi kami yang tak ada pakaian dan kasut yang sesuai. Tapak kasut aku dah nipis T_T sakit oo kena batu dan mak mentua aku lagi la pakai baju kurung hahaha. Mesti pendaki-pendaki tu ingat makcik ni nak pergi doa selamat dekat mana ni.

Pakcik guard tu kata jangan pergi jauh-jauh sangat sebab ada orang tua dan cuaca tak menentu. Baiklah.


200 meter pun kalau jalan camni memang jauh

Yeay dan sampai. Ini je pun si Carson Fall

Jenuh nak patah balik wei
# Desa Dairy Farm
Okeh Kinabalu park checked. Destinasi seterusnya ke Desa Dairy Farm (DDF). DDF ni terletak dekat area pekan kundasang tau, kalau daripada arah Kota Kinabalu, kita akan nampak roundbout dekat pekan Kundasang dan ambil pukul 9 dan terus je. Nanti ada signboard atau sila la tanya penduduk tempatan. Masa ni  baru 10 pagi. Kalau ikut pada jadual yang aku tengok dekat website DDF ni, pukul 10 pagi kita boleh tengok pemprosesan susu segar dan boleh bagi anak moo moo minum susu dan makan. Cuma perahan susu je bermula jam 3 petang. Bayaran masuk adalah RM4 seorang.

Walaupun kawasan ni berbau lembu dan kambing hahaha tapi pemandangan nya sangat indah tau. Kata orang boleh feeling-feeling dekat New Zealand gitu. Yela lembu-lembu yang ada pun aku rasa baka daripada New Zealand. Daripada jauh kemain comei bila dekat musyukkk nya. Hahaha.

Kat sini ada jual hasil tenusu seperti susu segar dan ais krim yogurt. Sedap memang A. Tapi kesilapan yang aku buat adalah pergi beli dulu ais krim tu dan bawak pergi tempat feeding anak-anak lembu dan kambing. Bau dia.. tu dia habaq ang potong terus selera.

Bukan senang nak panjat pagar tu
Saujana mata memandang
Kenapa susu ni tak jual dekat semenanjung?
Rakus tau dia ni. Sabor je la 

#Poring hot spring
Ku sangkakan panas hingga ke petang. Masa ni cuaca dah start mendung dan kami meneruskan perjalanan ke Ranau. Perjalanan ke Ranau mengambil masa lebih kurang 45 minit jugak. Destinasi seterusnya adalah  Poring Hot Spring.  Tunjukkan tiket masuk ke Kinabalu Park kat kaunter Poring Hot Spring untuk mendapatkan pengecualian bayaran tiket masuk. Ngam - ngam je sampai sini hujan turun lebat T_T

Punah harapan nak pergi tengok Reflesia ke nak naik jambatan gantung ke. Sementara nak tunggu hujan berhenti sempatlah aku rendam kaki dalam air panas tu. Dekat sini bukan hanya ada air panas tau, dah macam water park aku tengok. Ada kolam siap ada slide lagi. Kalau ada banyak masa mesti aku pun terlibat sama. Tapi apakan daya



Rendam kaki

Makan dekat sini.

#Fish Spa, Tegal Moroli
Bila hujan dah berhenti perut pun dah lapar. Al maklumlah dah masuk tengah hari masa tu. Breakfast pagi tadi pun ala-ala omputih mana kenyang sebab perut dah biasa makan nasi lemak pagi pagi lorr.
Apa yang aku perasan, masakan orang Sabah tak banyak beza dengan orang semenanjung. Ayam masak kicap ke, daging masak merah ke semua boleh diterima tekak. Alhamdulillah.

Lagi satu ramai yang kata makanan dekat Sabah agak mahal, berdasarkan pengalaman aku memang agak mahal tapi portion makanan tu besar. Aku rasa sangat berbaloi dengan harga yang kita bayar. Kalau dekat KL ni beberapa sudu dah settle.

Destinasi seterusnya ke Tagal Moroli, Kg Luanti Ranau. Kami siap-siap tanya directions dekat tauke kedai makan tu. Biasanya mereka dah familiar dengan tempat-tempat yang orang ramai akan pergi, Jadi tak perlu risau sesat. Cuma kalau malu bertanya sosat la jalan kan.

Perjalanan ke Sungai Moroli ni lebih kurang 20 minit dari Poring Hot Spring. Ambil arah Ranau. Nanti kita akan jumpa tea sabah dahulu sebelum fish spa ni. Bayaran masuk adalah RM5 seorang. Masa ni hujan dah start turun T_T. Pada mula nya kami macam teragak-agak nak keluar kereta atau tak, Tapi bila fikir-fikir dah datang sejauh ni, jadi turun je la. Bukan hari-hari pun datang Ranau ni dan bukan hari-hari pun aku kena hujan hahaha

Aku yang bersungguh-sungguh nak datang sini sebab dah masuk dalam itinerary kan. Mana boleh pangkah. Tapi aku ingat aku ni seorang yang berani. Tapi akak tak mampoooo T_T
Tengok ikan tu berkumpul-kumpul pun dah meremang-remang tengkuk ni. Apakan lagi nak masukkan kaki atau nak pegang kelapa ikan tu. Oh man aku penakut rupa nya. Dua kali aku buat percubaan tapi baru je nak masukkan kaki aku tengok semua ikan-ikan tu macam kelam kabut je datang dekat aku harus la aku melompat. Dua kali jugak aku tergelecek dekat atas pasir-pasir sungai tu. Sakit oo. Last-last kena marah dengan Hafiz sebab takut. Hello orang takut bukan main-main tau. Akhirnya aku bergambar digigi sungai bersama-sama ikan sahajo T_T

Abah dan adik ipar aku kata syok. Ikan tu gigit-gigit manja je.

Tangan tu eksyen je hahaha

Peminat ikan bertemu ikan hahaha

Betapa besarnya ikan, dah jadi pemalas pun

Abah je yang steady

# Sabah Tea
Destinasi seterusnya kami ke Sabah Tea tak jauh pun daripada fish spa ni. Tapi jalan masuk nya agak mencabar dan keadaan jalan tak berapa elok. Tak tahu la kenapa depa tak turap jalan tu. Tak ada bayaran masuk dikenakan. Dekat puncak sabah tea ni ada kilang pemprosesan tea, ada cafe dan kedai cenderahati. Aku pun tak tahu kenapa setiap pokok dekat sini mesti ada jarak antara satu sama lain. Jadi pemandangan nya tak berapa indah kalau nak dibandingkan dengan Cameron Highland.

Nampak tak pokok teh ni macam dah togel


Borong Sabah Tea

Tak lama pun kami dekat Sabah tea ni, lepas tu kami gerak balik kearah kundasang. Sebab malam ni kami akan berada dekat Kota Kinabalu pula. Sebelum tu kami singgah solat Zohor/Asar dekat Masjid Besar Kundasang. Cantik sangat masjid ni. Dah la dekat atas bukit menghadap gunung Kinabalu.

Masjid Kundasang
Pemandangan depan masjid

Sebelum balik Kundasang

#Pekan Nabalu
Beberapa Kilometer daripada pekan Kundasang kita akan jumpa Pekan Nabalu. Pekan ni pun kami singgah jap tapi masa ni dah dekat jam 5 petang, kedai-kedai pun dah banyak yang tutup. Dekat sini best jugak kalau nak shopping souvenir, buah buahan ke atau makanan tempatan. Daripada sini masih lagi boleh nampak gunung kinabalu yo.




Durian Hutan. Tak ada bau tapi rasa sama. Sedap!
Perjalan diteruskan ke Kota Kinabalu. Jumpa di KK bah

xoxo