Monday, October 19, 2015

Ho chi Minh City dengan kesayangan'S

Assalamualaikum

Selalunya kami travel berdua je, aku hadap muka dia dan dia hadap muka aku. Tapi percutian kali ini dah macam rombongan tau. Sembilan dewasa dan seorang kanak-kanak. Siap kena buat whatsapp group untuk bermesyuarat. Seperti biasa tiada travel agent digunakan.

#Flight
Kami dah beli tiket beberapa bulan awal dan start mengumpul semua info tentang HCM. Harga tiket boleh tahan murah tapi aku rasa kalau betul-betul promo boleh dapat bawah RM200. Tiket kami berharga RM273 (seat sahaja). 

AK 524
Kuala Lumpur (KUL)
Kuala Lumpur International Airport 2 (klia2) (KUL)
06 Feb 2015, 1850 PM (6:50 PM)

Ho Chi Minh City (SGN)
Tan Son Nhat International Airport (T2) (SGN)
06 Feb 2015, 1945 PM (7:45 PM)

#Hotel
Sebulan sebelum hari kejadian, kami dah booking hotel thru Agoda.com. Banyak gilos hotel yang best dan murah dekat HCM city ni. Tapi sebelum booking tu silalah baca review dan "Top nearby attractios". Criteria pilihan kami mesti lah yang dekat dengan sorga soping iaitu ben thanh tanpa perlu menaiki teksi atau beca dan dekat dengan restoran makanan halal.
Bloom Hotel menjadi pilihan. Ternyata pilihan kami tepat sebab hotel ni dekat gilos dengan ben thanh dan restoran halal hajah basiroh yang fofular tu. 

Total untuk tiga malam untuk bilik superior twin bed RM314.19. Bilik boleh tahan besar, ada la ruang nak solat dan nak letak barang barang soping hahaha. Dalam bilik air pun ada bath tub. Jadual empat hari dekat sana sangat padat, hotel hanyalah tempat tidur je, tak sempat nak bermalas-malasan pun. Aku try search hotel ni dekat agoda.com tapi dah tak muncul. Bila aku google, ada pulak website hotel ni. Nak dapat lebih info boleh cari dekat sini Bloom Hotel.



#Travel guide
Apalah kirenye dah sampai ke HCM tapi tak tengok sungai mekong dan chu chi tunnel kan. Selain tempat soping, dua tempat ni kami selitkan jugak dalam itinerary kami. Tapi dua tempat ni jauh daripada bandar HCM, Driver diperlukan. Agak mustahil nak sewa kereta dekat sana. Aku ada terbaca satu blog ni, aku dah lupa blog mana maklumlah rombongan ni February aritu, ni dah bulan October hahahaha, kakak blog tu ada share email address driver muslim yang dia gunakan masa dekat sana. Aku try la email dan Alhamdulillah dia reply. Memula dia bagi RM1200 untuk dua hari tapi lepas deal dapat la harga RM1100 atau USD 350 untuk sembilan dewasa. Pakej ni termasuk private transportation, entrance fees dan halal lunch. So total seorang lebih kurang RM 122. 

Gambar dibawah adalah conversation aku dengan ali melalui email. Click pada gambar untuk lebih besar :)




#Airport to Ben Thanh
Bagaimana hendak ke Ben Thanh Market dari Tân Sơn Nhất International Airport? 
Kebanyakkan kes penipuan yang aku baca adalah teksi. Ramai yang menipu harga teksi daripada airport ke hotel sebab tak pakai meter. Kebanyakkan orang mencadangkan teksi jenama Vinasun sebab teksi ni bermeter. Tambahan teksi ni guna kereta innova, jadi boleh la sumbat enam orang sekali jalan. Hahaha

Haritu kami kena caj VND 190,000.




#Itinerary

D A Y 1
1. KL ke HCM city
2. Check in Bloom Hotel
3. Pasar malam ben thanh

Hari yang dinanti telah tiba *chicken dance* beramai ramai lah kami menuju ke KLIA2. Alhamdulillah urusan imigresen berjalan dengan lancar dan kapal terbang kami pun on time.


Penerbangan daripada Kuala Lumpur ke HCM city mengambil masa lebih kurang 1 jam 45 minit dan waktu dekat HCM lewat satu jam daripada waktu Malaysia. Kami tiba di Tan Son Nhat International Airport lebih kurang pukul 8 malam waktu sana. Airport dia tak besar pun, dan urusan immegresen tak makan masa lama. Keluar je daripada Arrival hall, kita boleh nampak banyak teksi dah tunggu. So seperti yang dirancang kami pun naik teksi vinasun dan selamat sampai ke depan pintu Bloom hotel setengah jam kemudian 

Lepas je selesai check in, mandi dan solat sat, lepas tu kami pun melakukan aktivti pecah tanah pasar malam ben thanh hahaha. Sebenarnye peniaga-peniaga dekat pasar malam ni orang yang sama berniaga dekat bazar ben thanh. Siang berniaga dekat bazar sampai pukul 6 petang, malam sambung pulak bukak pasar malam dekat luar bazar daripada pukul 6 petang sampai pukul 12 tengah malam. Sesambil tu kami dinner dekat restoran Hajah Basiroh. Diingatkan harga makanan halal dekat HCM city agak mahal tau. Sekali makan je dah berbelas ringgit tau. Kalau nak berjimat cermat boleh la bawak makanan segera daripada Malaysia. Tak ada masalah nak bawak serunding atau nak tapau makanan daripada Malaysia.

Tapi sebelum ke pasar malam, kami berjumpa dengan Ali Moteen dulu untuk confirm kan perjalan esok. Memang dia suruh bank in je dan beliau akan terus datang amik kami dihari kejadian, tapi untuk langkah berhati-hati kami nak tengok dulu orang nye macamana dan setiap pembayaran kami nak resit. Itu pun kami bayar deposit je dulu. Dekat negara orang kena berhati-hati dan jangan terlalu percayakan orang.

suasana pasar malam
Restoran Hjh Basiroh

Masa ni badan pun dah penat sangat dan haruslah balik hotel sebab keesokan harinya kami nak pergi Mekong delta seawal jam 8 pagi. Hewhewhew


D A Y 2
1. Kilang Telekung
2. Trip ke Sungai Mekong
3. Chinatown Market
4. Saigon Square

Tepat pukul 8 pagi, Ali moteen dah tunggu dekat depan hotel bersama 11 seaters van. Kalau tak silap van tu jenama Mercedes. Memang selesa dan bersih. Ali bersama seorang driver. Tapi bila dah pergi jalan beramai ramai ni mesti kite akan jumpa dengan macam-macam hal hahahaha. Last-last pukul 9 pagi baru gerak. ish ish ish

Destinasi pertama kami ialah Kilang Telekung. Sebenarnya bukan kilang, tapi rumah banglo yang dijadikan tempat menjual tudung. Tiga tingkat penuh dengan telekung, jubah dan baju sulam. Rambang mata oiii
Aku rasa harga nya agak murah kalau nak dibandingkan dengan harga dekat bazar ben thanh. Kami pun dok borong la telekung. Kain telekung dekat vietnam ni jenis kain licin tapi lembut dan tak panas. Ringan tapi tak melayang. Aku tengok mak mentua aku dok bawak kemana-mana telekung yang aku hadiah untuk dia. Suke letteww. Dulu aku pernah belikan telekung cotton bunga penuh daripada Bandung. Tapi dia jarang pakai mungkin sebab berat dan sarat hahaha.

Kami meneruskan perjalanan ke Sg. Mekong. Perjalanan mengambil masa lebih kurang dua jam. Sekali je kami berhenti dekat RNR. Setibanya dekat kawasan sungai mekong, Ali moteen bawak kami berjalan kaki ke kawasan tepi sungai. Dalam perjalanan tu kite akan nampak banyak kedai-kedai yang menjual beg Vietnam dan cenderahati. Murah giler! Tapi rilex-rilex je dulu balik kang boleh beli


Lepas tu kami singgah dekat satu kedai menjual madu lebah. Dekat sini kami dihidangkan dengan teh campuran madu lebah, lemon dan herb. Layan jugak. Kami pun borong la madu lebah dan bila dah bawak balik Malaysia aku letak madu tu dalam peti ais. Dan agak terkejut sebab madu tu tak beku tau. Memang original. Berbeza dengan madu yang aku beli dekat cameron, letak dalam peti je dan beku abis gula semua timbul.


Perjalanan diteruskan ke tebing sungai. Saat-saat yang ditunggu telah tiba nak merasa pengalaman menyusuri sungai mekong yang sesak tu dengan sampan. Kami memerlukan 3 buah sampan sebab satu sampan boleh naik 4 orang je termasuk kakak driver. Topi pendekar mustar disediakan dan kalau rajin boleh la tolong kakak sampan tu mendayung. Tapi kakak sampan ni suka meminta minta. Asik remind nak tip jer hahahaha

Selepas penat mendayung, Ali bawak kami ke satu kedai makan yang diperbuat daripada rotan dan buluh. Style jugak. Dekat sini kami disajikan dengan buah-buhan yang segar bugar syok giler. Dan jugak ada persembahan nyanyian lagu tradisional daripada awek-awek vietnam. Cantik dan muluss je orang nya

Seterusnya, kami singgah dekat kawasan membeli belah. Dekat sini semua dah sakan soping beg i love vietnam tu dan beg-beg sulam. Harga beg serendah RM5 je tau. opss kantol harga sudah. Kalau dekat Malaysia orang jual berpuluh-puluh tau. Dan harga beg dekat sini memang lagi murah daripada dekat bandar.

Selesai sudah aktiviti dekat Mekong delta atau sungai Mekong yang sangat panjang ni. Dalam perjalanan balik ke Van, kami dapat naik kereta kuda hehe. Syok jugak tapi busyukk hahaha

Kami balik semula ke HCM city dan singgah dekat masjid hijau. Dekat sebelah masjid tu ada restoran halal. Kami makan tengah hari dekat situ. Sebenarnya bukan tengah hari tapi dah membawa ke petang hari. Semua dah kelaparan. Nasib baik dekat Mekong dah makan macam-macam buah. 



Dalam perjalanan pulang berjaya pujuk Ali bawak kiteorang ke Chinatown market. Ada yang kata soping dekat sini lagi murah dan YES murah gilos. Tapi masa kami pergi dah hampir pukul 6 petang. Kedai dekat situ kebanyakkan tutup pukul 6 petang. Nasib baik ada beberapa kedai yang masih buka dan itu pun kami yang perempuan ni dah soping macam hapa je. Aku siap tempah baju melayu dan baju kurung moden kain lace untuk raya. Murah wei. Baju aku siap dengan kain laceyl-lacey tak sampai rm200 pun. Baju Hafiz pun sama. Baju siap dalam masa 24 jam dan nanti mereka akan hantar ke hotel. 
Kat situ aku sawan gak dengan kain cotton. Tak boleh tahan tengok corak comei-comei

Dan dalam pukul 7 malam, HCM city dah gelap kami pun tiba di hotel. Tak reti-reti penat lagi tu, lepas mandi solat sambung semula ke Saigon Square. Tak jauh daripada hotel kami pun, jalan kaki pun belum sempat penat dah sampai. Saigon square ni mall dua tingkat yang ada hekon okeh. Soping dekat sini lebih selesa dan still boleh barging. Itu yang syok. Kat sini sakan aku beli baju tshirt nike untuk hafiz. Quality butik harga pasar malam. acaner tak sawan?

Lepas tu aku singgah pulak ke pasar malam ben thanh yang memang bukak setiap hari. Haish HCM city memang tak pernah sunyi. Tapi ada cerita sedih sebab sakan menyinggah banyak kedai, aku tercicir baju hafiz dua helai pulak tu. Dah balik Malaysia baru perasan. Sampai hati tak sudi jadi orang malaysia tau.

Dan akhirnya batery kong, mari tidurrrrr 

D A Y 3

1. Chu Chi Tunnel

Hari Ahad di HCM city tak boleh bermalas-malasan sebab Ali moteen dah tunggu seawal pukul 8.30 pagi. Seperti yang dijanjikan kami nak pi Chu Chi Tunnel. Yeay!
Selalu nya kalau kita pergi muzium atau tempat peninggalan perang mesti bosan dan scary kan. Tapi dekat Chu chi tunnel ni best. Sejuk je kawasan nye dan banyak aktiviti pulak tu.

Sebelum kami ke Chu chi tunnel Ali bawak kami singgah ke satu kedai beg deuter yang original. Dekat sini hok lelaki yang paling sakan. Beli beg yang besor dan yang berliter tu la, pouch bag la.
Hafiz pun terjebak beli backpack. 

Perjalanan diteruskan ke kawasan Chu Chi Tunnel. Tak jauh sangat dalam setengah jam perjalanan daripada HCM city. Sebelum masuk ke kawasan hutan, kita akan melalui kawasan bawah tanah untuk pemeriksaan tiket. Aktiviti pertama yang kami jumpa ialah mencuba tempat persembunyian tentera vietnam masa perang dulu. Lubang tu memang muat masuk satu badan je. Orang lain cuba aku pun tak nak kalah nak cuba hahaha masuk senang je tapi masa nak keluar hazabedah. Aku tak berjaya lonjakkan badan cis. Aku rasa macam nak nangis dah. hahaha rasa macam nak suruh yang lain tolong pecahkan lubang tu. Tapi akhirnya aku berjaya keluar selepas ditarik oleh Hafiz kah kah kah moral of the story -- Sila bersenam



Lepas tu kami sambung lagi perjalanan, boleh tengok perangkap-perangkap yang dibuat oleh tentera Vietnam masa perang dulu. Mungkin desakan hidup membuat kan depa jadi sangat kreatif. Ada peluru pepandu, ada kereta kebal dan macam-macam lagi. 

Apalah makna nye ke Chu chi tunnel tak masuk tunnel kan. Terowong ni dibina untuk bersembunyi dan kalau tak silap terowong ni boleh sampai ke Cambodia. Tapi kami cuma try 10m je dan lelaki 20m. Pendek tu pun dah hazab sebenarnya. Sebelum masuk kami tanya Ali, tahap kepayahan terowong tu tapi dia jawab "Just walk". Kami pun confident la just walk, tapi masuk-masuk je dah kena rukuk tau. Makin jauh makin sempit dan kena merangkak sampai ke hujung. Banyak la dia punya berjalan. Tapi sebab masuk beramai-ramai tak rasa takut pun sebab asik nak tergelak je. Termengah mengah sebab gelak je sebenarnya. Dalam terowong tu ada kawasan yang berlampu dan ada kawasan yang gelap gebumin. Tapi yang pastinya dalam tu sejuk je. 

Lepas tu kami singgah sekejap dekat kedai souvenir. Rupa-rupa nya dekat situ ada aktiviti menembak. Patut la dari jauh bunyi macam tengah berperang. Selepas berbicang dengan Hafiz kami pun bersetuju nak try menembak menggunakan senapang M16. Bukan senang nak cuba kalau dekat Malaysia ni. Cost lebih kurang RM40 kot untuk dua orang. Tapi tak tahu la tembakan membuta tuli aku tu kena sasaran ke dop hahaha

Perjalanan diteruskan lagi dan Ali bawak kami singgah dekat gerai dalam kawasan hutan tu. Dekat situ kami dihidangkan dengan teh o panas dan ubi rebus. Memang layan giler sebab makan beramai-ramai dan dalam hutan pulak tu. Walaupun hanya ubi rebus

Sebelum balik ke HCM city kami join taklimat mengenai chu chi tunnel ni. Memang best sebab abang askar yang bagi penerangan tu smart. Bagi penerangan macam bagi command dalam perang. Dengan suara yang lantang. 




Sekembali ke HCM city Ali bawak kami ke makan tengah hari dekat kedai yang sama. Kami ok je sebab makanan dekat situ S E D A P
Sebelum kami dihantar pulang, kami singgah dekat kedai-kedai barangan sukan. Sepatutnya trip hari ni cuma halfday trip jer tapi dengan kami terus jadi 1 day trip. Pukul 6 pm jugak sampai ke Hotel. Sebab Ali ni baik dan sanggup layan kerenah kami. Kami sepakat nak bagi extra tip dekat beliau. Happy je si Ali moteen hehehehe

Hari ketiga dekat HCM city baru ada kesempatan nak jalan-jalan dalam ben thanh bazar. Dah dua hari sampai hotel matahari pun dah tenggelam. Bazar pun dah tutup. Dan kami repeat benda yang sama setiap hari iaitu --

  • Ben thanh bazar
  • Pasar malam ben thanh
  • Saigon Square 
  • Restoran Hjh Basiroh

Dah macam sign contract pulak. Soping till u drop hahaha
Dan tak lupa jugak mereka-mereka ni (kecuali aku sebab tak minum coffee) dah gian nak minum kopi vietnam ni setiap hari day or night.


D A Y 4

1. HCMC Municipal Building,
2. Notre Dame Church
3. Post office

Seronok nye hidup bangun pagi je dah ada orang tunggu nak bawak jalan lepas tu soping sesuka hati. Tapi harini hari terakhir kami di HCM. Uwaaa
Tapi aktiviti soping masih belum berakhir, selagi tak balik ada je yang tak cukup. Pukul 9 pagi kami dah pergi melawat ben thanh bazar. Untuk pertama kalinya dapat jejak bazar ni seawal pagi. Lepas tu kami sambung pengembaraan ke bando HCM pulak.

Flight kami sebelah petang, sebelum keluar berjalan-jalan kami dah mintak request airport transfer daripada hotel. Harga lebih kurang taxi vinasun jerk. 

Destinasi pertama kami ialah Notre Dame Church. Bukan nak masuk tapi cuma nak tengok je sebab church ni salah satu banggunan bersejarah dekat HCM city. Kami naik teksi untuk kesini, tak sampai 10 minit dah sampai. Selepas tu kami ke sebarang jalan sebab nak ke banggunan post office HCM city. Bukan nak hantar surat tapi nak bergambo jer :p hahahah
Ni pun salah satu banggunan bersejarah. 





Selepas tu kami balik ke hotel semula (niat sebenar nak sambung shopping sebelum balik hahaha), kali ni kami jalan kaki je kengkonon nak menikmati keindahan alam. Tapi ternyata pilhan kami tidak salah, sebab dalam perjalanan ke Hotel tu melalui kawasan-kawasan best seperti War museum tapi kami bergambar depan pagar je sebab tak ada masa nak masuk. Lepas tu lalu pulak kawasan taman. Tantek. Rumput menghijau dan pokok besar-besar. Dan tak kurang jugak poluh-poluh yang memercikkk


Sebelum pulang sempat kami menikmati makan tengah hari yang terakhir di restoran Hjh basiroh. Dan sempat jugak aku ke Saigon square dan sambar satu lagi backpack :p

Dan akhirnya masa nak pulang telah sampai. Jom balik ke dunia reality hahaha

# Tips and Tricks
1. Plug elektrik yang terdapat didalam bilik hotel di HCM tidak sama dengan Malaysia
2. Peniaga dekat sana menerima RM, Dong dan USD. Pendapat aku better pakai Dong
3. Jangan naik beca. Aku pernah baca ada orang pernah kena sampai RM1k dan kalau tak bayar ada samseng datang
4. Hati-hati dengan camera yang digantung ditengkuk dan handphone masing-masing, sebab peragut dekat sana sangat cekap. 
5. Makanan halal dekat sana MAHAL
6. Mintak diskaun at least 70% dan mintak la secara baik
7. Hormatilah tempat orang
8. Jangan beli souvenir daripada peluru dekat Chu Chi tunnel. Nanti kena rampas dekat airport. Macam aku punya T_T
9. Simpan resit pembelian sebab immegresen vietnam dan Malaysia akan check secara rawak. Kadang-kadang kena cukai sket

Banyak review yang kami baca mengenai baik buruk HCM ni, sebelum pergi tu cuak pun ada tapi ada jugak yang dah buat HCM macam rumah kedua. Dok ulang alik soping kat sana. So kena percaya pada qada dan qadar dan kena hati-hati ditempat orang. Orang dekat sana baik baik dan comel comel. Tapi sudah tentu ada jugak si scammer dan penjahat. Masa mula-mula aku ajak Hafiz pi HCM city. Dia habaq kat aku --

tak mau la g negera dunia ketiga, banyak orang kencing berdiri hahaha

Cis, tapi aku tak kira aku beli jugak dan ajak2 kengkawan lain turut serta. Sekali dah pergi hamekk semua rasa macam taknak balik dan ada rasa macam nak datang kali kedua. HCM city bersih je, dan pemandu kereta dan teksi depa sangat cekap. Go travel, tengok lah tempat orang

Kisah sedih bila kereta kena pecah, habis laptop dan external hdisk kea curi. Gambar HCM dalam tu T_T
Tak ada backup lagi. Nasib baik sempat upload dalam facebook. So terima la gambar berkualiti rendah sebab download daripada facebook

Sehingga berjumpa lagi, ENJOY HCMC

xoxo,
NHH

Sunday, September 20, 2015

Aidilfitri 2015 dan Rendang hijau cik ani

Assalamualaikum

Hari raya Aidilfitri 2015 disambut meriah. Walaupun kami masih berdua. Tahun ni team rumah mak mentua. Hiks. Tema emerald green. Baju somi isteri dah siap lima bulan awal sebab tempah masa travel ke ho chi menh. Memang berbaloi dan siap dalam masa 24 jam je.

Walaupun kami baru tiga tahun berkahwin, tapi kami dah merasa 4 kali beraya sesama. Macam tahun tahun yang lepas, setiap hari kami akan bergilir ipoh kuala ipoh kuala sampai la cuti raya habis. Bezanya tahun ni aku tak masuk ward hahahaha dan aku cuti almost 3 weeks sebab tukor keje kan. Tapi Hafiz pulak yang kena ke Bintulu awal sebab nak siapkan kerja. Spoil betul la. Kena balik KL awal pulop. Lepas hantar je dia ke airport aku terus pulang ke kampung halaman nak menghabiskan sisa-sisa cuti yang hado.

Tahun ni kami raya dengan kaki baru yeay. Tapi sedih pulop terpaksa berpisah dengan ah chong sob sob sob
Soooo longggg ah chong semoga bertemu dengan tuan baru dan gumbira berjalan bersama-sama. I love u my first car. Kereta terbaik!

Hafiz macam chip more. kejap ada kejap tak ada. Kadang di KL kadang di Sarawak. So aku tak boleh nak plan open house macam tahun tahun lepas. Tapi ada permintaan daripada sepupu sepapat nak datang rumah, alang-alang tu aku masak la lebih dan ajak kengkawan sekali. Kebetulan tarikh nak makan-makan tu jatuh pada sehari selepas hari raya. Jadi nama jamuan nye "Makan-makan sehari selepas raya" hahaha Menu kali ni aku buat lontong, spaghetti bolognese, rendang negeri sembilan dan tiga jenis agar-agar.

Alhamdulillah tetamu pun happy dan tak ada pembaziran yeay!

Masa dekat opis lama ada satu kedai ni selalu masak rendang kaler hijau. Sedap. Dok terkenang-kenang kan rendang tu aku pun roger la kengkawan kot kot depa tahu resepi rendang hijau tu atau rendang negeri sembilan nama nye. Resepi ni dikongsi oleh ah senn dan aku bagi nama resepi rendang hijau cik ani hewhewhew

Bahan-bahan
1 ekor ayam
30 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
6 batang serai
2 sudu kerisik
500g santan
2 keping asam keping
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa

Cara-cara 
1. Potong ayam, basuh dan masuk kedalam kuali.
2. Kisar cili padi + serai + kunyit + lengkuas hingga halus
3. Masukkan  bahan kisar bersama-sama ayam dan hidupkan api
4. Apabila ayam separa masak masukkan kerisik+santan+garam+asam keping dan gaul rata.
5. Gaul sehingga kering atau ikut suka nak kering camner. Masukkan daun limau purut.

Tadaaaa. Menurut empunya resepi rendang negeri sembilan ni tak payah guna bawang. Pastu penyidaan nye pun mudah. Kisar aje. Aku pakai cili padi bando 30 bijik tak rasa apa pun. Kalau nak kaw pakai la cili padi kampung. Aku share supaya tidak lupa.




Saturday, August 22, 2015

So long


Assalamualaikum

I'm officially 30!
Tak tahu la nak happy ker nak sedih sebab dah berganjak ke three series ni kan. Tapi yang pasti nya harijadi aku tahun ni jatuh pada 1 syawal. Seluruh dunia meraikan nye hehehehehe
Banyak lagi impian yang belum tertunai. Aku cuma harap dimurahkan rezeki. sihat selalu, bahagia bersama suami dan keluarga tersayang, menjadi hamba yang sempurna dan dikurniakan cahaya mata suatu hari nanti. InsyaAllah

Last entry aku on May 28. Itu pun share resepi nasi tomato je. Sekarang dah bulan August hehehe. Sebenarnya banyak benda yang aku rasa perlu ditulis untuk tatapan aku sendiri dimasa akan datang.
Dalam masa lapan bulan ni macam-macam benda yang aku buat dan macam-macam benda terjadi dekat aku --
Pergi Ho Chi Menh, buat IUI kali kedua, diberhentikan kerja, kereta kena pecah, anniversary dekat Beijing, jadi cikgu sementara dan paling latest sekali dapat kerja baru. hewhewhew dan aku rasa ni semua perlu dicatatkan supaya menjadi kenang kenangan di masa akan datang.

Mari mulakan dengan diberhentikan kerja hehehe

Dulu kerja lama aku sangat awesome
--Lady boss yang baik
--Supervisor yang super sempoi
--Kawan - kawan yang baik
--Kerja yang mencabar
--Ada peluang berjalan kesana sini
--Family day dekat obersi
--Increment dan bonus setiap tahun
--Aktivti office setiap bulan yang memang best

Kami tak ramai. Ada 17 orang je termasuk boss dan kami cover lebih 80 clients dekat Malaysia, Brunei, Filipina dan Pakistan. Semua orang dah selesa, ada manager aku tu dah 12 tahun kerja dekat situ. Kami sangkakan panas hingga ke petang rupa-rupanya hujan ditengah hari. Tetiba CEO besar dekat U.S ambik keputusan untuk jual company dia dekat satu syarikat besar ni. Kengkonon syarikat besar tu nak grow together lah, nak membangun bersama dan tak akan usik kami yang dekat asia ni. Tapi cukup je 3 bulan lepas tu, masa tu semua orang tengah sibuk buat kerja masing masing dengan aman nye. Lady boss yang dekat Malaysia ni suruh panggil sorang demi sorang masuk bilik meeting. Bila keluar semua muka sugul dan merah biji mata T_T

Masa ni aku terselamat lagi. Rupanya, kawan aku kata dalam bilik meeting tu dah ada lawyer dan tele conference dengan HR dekat U.S. Tujuh orang yang masuk tu ditawarkan (sebenarnya bukan ditawarkan tapi lebih kepada paksa rela) untuk terima mutual separation scheme. Apa yang mereka tawarkan --

--Dua bulan notis
--Compensation mengikut number of services. Kalau empat tahun, dapat la empat bulan.

Masa tu semua orang tak bersedia, kawan aku yang sorang ni sugul sampai seminggu tak bercakap. Mana tak nya, dah la baru keluar kereta dan dapat baby baru tetibe hilang kerja. Masa tu memang sangat-sangat getir. Kami yang tinggal ni pun dalam dilema sebab kalau berhenti, berhenti sia-sia la tak dapat pampasan kalau kekal memang sangat busy nak handle client. Client tetap sama tapi manpower dah berkurang.

Lepas semua orang pergi, office memang rasa sunyi tapi apa boleh buat. Kami kena teruskan bekerja dan yang pergi Alhamdulillah dah dapat kerja masing - masing. Tapi ada juga yang dah selesa jadi suri rumah tangga.

Selepas tiga bulan, semua kerja berjalan lancar. Apa-apa kerja atau cuti terus report ke U.S. Kami masih lagi handle client asia. Tak lama lepas tu ada sorang manager daripada U.S datang ke Malaysia. Kata nya nak melawat dan nak kenal staff yang ada dekat Malaysia. Aku ingat lagi --

Hari Isnin dia interview aku, kata nya nak bagi training nak aku expert dan macam-macam lagi la
Hari Rabu dia panggil lagi sekali, aku  macam pelik kenapa ada dua kali interview rupa-rupa nya dalam tu dah ada lawyer dan surat yang sama kawan-kawan aku dapat 3 bulan haritu. Second batch ni 4 orang yang kena. Aku ada dua bulan notis. Tarikh last aku kerja adalah 29 April 2015. Eloklah tu, 27 April sambut anniversary tiga tahun, dua hari lepas tu hilang kerja. Empat tahun empat bulan aku kerja dekat situ, Alhamdulillah macam-macam aku belajar. Dari aku ni sorang blur-blur pasal server, linux sehinggalah dah boleh ajar orang. Daripada aku ni sorang yang nervous bercakap depan orang sehinggalah boleh jadi presenter seminar yang ada audience daripada brunei, Philippine dan Indonesia.

Semua ni aku anggap cabaran dan tak pernah kata tidak. Sedih memang la sedih tapi rezeki tu datang nya dari Allah. Dah tertulis rezeki setakat tu je kan.

Pampasan akan dapat 75 hari selepas last day bekerja, jadi masa dua bulan terakhir tu kena la berjimat cermat dan kalau boleh bayar apa-apa commitment in advance. Supaya tak la sangap dan bank tak ada la asik kejar kite jer.

Masa dalam notis, aku dah start hantar resume, aku fokus pada badan berkanun, government dan syarikat swasta yang besar. Tapi rezeki bukan datang bergolek, bukan hantar je terus dapatkan.

Sebelum dapat kerja baru, cuba apa-apa kerja parttime. Jangan habiskan masa bermalasan dekat rumah nanti kalau nak start kerja semula badan mesti lemau. Walau gaji tak banyak tapi bak kata mak aku, duit penyambung nyawa kan.

Semoga kawan-kawan yang masih kekal bekerja dekat office lama akan terus tabah dan gembira memberi layanan terbaik, kawan - kawan yang sekapal dengan aku, rezeki ada dimana-mana semoga success selalu. Walau dekat mana kita berada, friendship never end!

Merindui semuanya

Thursday, May 28, 2015

Nasi tomato & ayam masak merah

Assalamualaikum

Kalau tengah berpuasa tekak mesti merancang nak makan macam macam benda. Tetiba tekak rasa macam nak makan nasi ala-ala kenduri kahwin oii. Hari-hari koje nim sapa pulak yang buat kenduri. Daripada malas terus jadi rajin. Aku pun google beberapa resepi nasi tomato. Terima kasih tuan resepi dan aku pun adjust ikut kesesuaian. Nasi ni kalau guna beras basmathi lagi cun, tapi kalau tak da beras biasa pun buyehhh. Nasi tomato pulak lagi terangkat kalau dapat makan dengan ayam masak merah dan acar timun (Jelatah).

Nasi Tomato

Bahan bahan
2 biji tomato - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
sehelai daun pandan
3 sudu besar sos tomato
2 sudu butter
Sedikit minyak
1/2 cawan susu cair
3 cawan beras

Bahan tumis
3 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halis - dihiris
3 biji bunga pelaga
3 biji bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Cara memasak 
1. Basuh beras dan sukat air seperti biasa. Asingkan beras dan air.
2. Gunakan periuk rice cooker, panaskan diatas dapur
3. Masukkan minyak + butter, tumis bahan bahan tumis sehingga kekuningan
4. Masukkan susu cair, tomato, bawang besar, sos tomato dan garam. Tambahkan air yang telah disukat tadi dan biarkan sehingga mendidih.
** Boleh kurangkan setengah cawan air kerana kita telah tambah susu cair
5. Masukkan beras dan daun pandan
6. Pindahkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa.
7. Apabila air telah kering, gaul rata.

 Ayam Masak Merah

Ayam dipotong kecil
Sedikit Garam
Sedekit Kunyit
Minyak untuk menggoreng
1 inci halia *
2 biji bawang kecil *
2 biji bawang putih *
1 biji bawang besar potong bulat
2 sudu cili kisar
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
Serbuk perasa

Cara memasak
1. Gaulkan ayam bersama garam dan kunyit
2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan goreng ayam sehingga garing
3. Tumbuk bahan-bahan bertanda *
4. Panaskan kuali dan masukkan minyak untuk menumis
5. Tumis bahan-bahan bertanda * dan masukkan cili kisar, masak sehingga garing
6. Masukkan sos cili, tomato dan sedikit air. Masukkan serbuk perasa dan garam
7. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul rata


Acar Timun / Jelatah

Bahan-bahan
1 biji timun (Aku suka guna timun jepun)
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
1/2 biji nenas
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Gula
Limau

Cara memasak
1. Hiris timun, bawang, cili dan nenas. Masukkan dalam satu bekas
2. Gaul bersama sedikit garam, gula, dan perahan limau
3. Biarkan seketika


Tuesday, April 28, 2015

Seoul with my soul Day 6 & Budget

Assalamualaikum 

Harini hari terakhir kami dekat Seoul. Pagi tu kami breakfast macam biasa, habiskan bekalan. Ada maggu yang kami sedekahkan dekat Guest House, tak kuasa nak bawak balik. Lepas tu dok susah hati luggage terlebih berat. Nasib baik dekat Guest House ni ada timbang, boleh la kami adjust sana sini. Daripada dua beg dah jadi 4 beg. 

Fligh kami pukul 3.55 pm dan kami kena sampai Airport at least pukul 12 tengah hari. Lepas breakfast sempat jugak buat lawatan pengabisan dekat Namdaemun. Lepas tu check out kami pun bergerak ke Seoul Station sebab nak ambil AREX ke airport. 

Tambang AREX = 6000 won seorang


Nasib baik kami sampai awal, dekat kaunter AA panjang giler nak check in dan drop baggage. Lebih kurang sejam jugak kami beratur. Kami punya baggage terlebih 2 kg. Jenuh merayu dekat awek korea tu dan akhir nya dia kata "Only for this time, not next time". Yeay! gasak la bukan aku nak datang Korea setiap minggu kan.  Lepas drop baggage nak hadap imegresen pulak, kena beratur lagi. Lepas tu nak pergi ke terminal perlepasan kemain jauh. Sesapa yang nak pergi Korea, masa nak balik jangan datang lambat dekat Airport okeh. Takut terkejar - kejar atau kena beli tiket flight yang lain pulop :p

Ni gambar masa dekat Airport, ada pertunjukan apa ntah. Airport dia besar dan internet laju, so tak ada bosan lah. Kalau ada rezeki lagi, kami nak ke Jeju Island dan Busan pulop. InsyaAllah with our little ones. 


Bye-bye dari awek Korea ni
Setiap kali kami travel, budget memang ciput. Aku beli tiket AA tengah promo dan akan cuba berjimat cermat. Terutama dekat accommodation. Asalkan selesa dan selamat. Lepastu aku akan buat itinerary baik-baik supaya semua tempat yang patut pergi dapat pergi dan tak bazir masa sesat larat. Lagi satu penting nye itinerary ni, aku akan letak sekali budget untuk setiap hari termasuk duit transport + entrance fees + meal (breakfast, lunch dan dinner). Supaya kita dapat control duit dan cukup sehingga hari akhir dekat sana. Jangan pulak nanti, baru hari kedua, duit dah kelaut dan terpaksa withdraw lagi atau guna card credit. Kang balik Malaysia makan maggi sampai hujung bulan hahaha. Tapi semestinya kami akan aktifkan card credit dan card ATM untuk kecemasan ok.

Budget dekat bawah ni adalah budget enam hari aku dekat Seoul. Setiap hari sebelum tidur aku akan listkan apa yang dah aku belanjakan dekat sana termasuk lah susu pisang yang setiap hari aku minum. Hahaha. Aku jugak asingkan duit untuk setiap hari dan siap tulis duit perbelanjaan tu untuk hari apa. Aku kan budget traveler. Aku cukup takut kalau tak cukup duit dekat tempat orang, siapa nak tolong oii.

----------------------------------------------------------------------------
Budget
Day 1
Susu Pisang 2 botol -- 2600 won
Arex to Seoul  for 2 pax -- 13 800 won
T-Money card  for 1 pax (Hafiz dah ada) -- 2000 won
Topup T-Money for  pax -- 60 000 won
Nasi goreng seafood @ Yoogane restaurant -- 11 000 won
Susu pisang 2 botol -- 2600 won
Stokin comei 2 pasang -- 2000 won
Cable Car untuk 2 orang -- 17 000 won
Kebab -- 5000 won
Susu pisang 1 botol + Nasi segera beli dekat 7eleven -- 3900 won
= 119 900 won

Day 2
Tiket Shuttke Bus ke Petite France dan Nami Island -- 10 000 won
Petite France for 2 pax -- 16 000 won
Susu Pisang 2 botol -- 2600 won
Nami Island Ferry for 2 pax -- 16 000 won
Lunch at Nami Library -- 18 500 won
Souvenir at Nami Island -- 10 000 won
Sewa Basikal -- 6000 won
Buah berangan -- 5000 won
Dinner @ Yoogane  restaurant -- 11 000 won
Gula - gula tarik -- 10 000 won
= 105 100 won

Day 3
Everland for 2 pax -- 74 000 won
Churros -- 3800 won
Jagung -- 3000 won
Waffle -- 2500 won
Fridge Magnet -- 5000 won
Gambar -- 11 000 won
Kopi -- 1300 won
Dinner @ Muree -- 20 000 won
Nasi segera beli dekat 7eleven -- 2100 won
Deli Hana Manjo -- 3000 won
=  125 700 won

Day 4
Susu pisang 1 botol -- 1300 won
Deli Hana Manjo -- 3000 won 
Ais krim @ Itaewon -- 3000 won
Lunch @ dongdaemun ikan bakar -- 20 000 won
Hello Kitty Restaurant -- 14 500 won
Sourvenir Hello Kitty -- 45 500 won
Mineral water & Kopi -- 1700 won
Cermin mata renoma Hafiz -- 60 000 won
= 149 000 won

Day 5
Shopping Souvenir @ Namdaemun -- 29 000 won
Tshirt I love Korea 15 helai -- 50 000 won
Strawberi -- 8000 won
Gyongbuk palace entrance fees for 2 pax -- 6000 won
Ais krim @ insadong -- 4000 won
Bagpack @ insadong -- 10 000 won
Kain cotton 5 helai -- 50 000 won
Comforter gebuss -- 80 000 won
Seluar tidur gebusss -- 10 000 won
Anggur -- 3000 won
Stokin Comei -- 6000 won 
Dinner @ Red Sun Restaurant -- 15 000 won
Susu pisang 8 botol -- 10 400 won
Nasi segera beli dekat 7eleven -- 1500 won
= 282 900 won

Day 6
Arrex for 2 pax = 12000 won

Total = 794 600 won = RM2633.98

Flight Ticket
Untuk flight ticket aku dapat super murah. Dua orang rm850. Tapi tu kosong la. Aku ada add on luggage pergi balik 25 kg dan lima mangkuk nasi lemak pak nasser.

Total = RM 1100

Accommodation
Seoul Backpacker Hostel = RM 372.20
Arrive Friday, November 14, 2014
Depart Sunday, November 16, 2014

Myeondong Town Guesthouse = RM 433.11
Arrive Friday, November 11, 2014
Depart Sunday, November 14, 2014

Total = RM 805.31

Total Keseluruhan = RM 4539. 29

Taraf hidup dekat sana tinggi. Air mineral pun bermula dengan harga RM3. Untuk jimat breakfast aku makan dekat hostel je. Beli nasi segera dekat 7eleven dekat sana dan makan dengan lauk segera brahim's yang aku beli dekat Malaysia. Pastikan hostel tu ada menyediakan kemudahan seperti air panas dan microwave oven. Total dekat atas tu termasuk kiriman kawan kawan dan comforter gebu aku tue. Kalau tak menyoping lagi boleh jimat.

Aku rasa budget tu ok, kalau pergi dengan agent lagi mahal. Budget untuk seorang je hampir tiga ke empat ribu. Baik pergi sendiri je sebab Korea Selatan negara yang selamat dan sangat mesra pelancong.

Semoga menjadi manfaat kepada semua.

Rindu Korea, kapan boleh ketemu lagi

xoxo

Tuesday, April 21, 2015

Creamy butter prawn

Assalamualaikum

Aku paling terkenang-kenang makan seafood dekat Top Spot Kuching. Dia punya creamy butter prawn atau nama melayu nye udang goreng butter berkrim memang sedap giloss. Rasa macam nak pergi Kuching semata mata nak makan dekat situ. Murahan pulak tu. Tapi sebab nak kesana tu mahei, aku pun mencuba resepi yang aku google ni.

Bahan- Bahan
500g udang
2 kuning telur
Minyak untuk menggoreng
2 ulas bawang putih (Dicincang)
5 biji cili padi
5 helai daun kari
2 sudu besar butter
Sedikit garam
Lada sulah

Cara - Cara
1. Gaulkan udang dengan garam + lada sulah dan biarkan sekejap
2. Untuk kriuk kriuk, pukul kuning telur dan panaskan minyak dalam kuali
3. Tuang kuning telur kedalam kuali. Semakin tinggi mangkuk semakin bagus. Dalam masa yang sama kacau telur dalam bentuk bulatan dengan laju. Goreng sehingga kuning telur bertukar warna perang dan angkat menggunakan penapis
*Minyak akan berbuih buih tapi jangan putus asa, kacau dan terus kacau
4. Boleh guna minyak yang sama, goreng udang. Tak perlu garing dan toskan.
5. Panaskan kuali dan masukkan butter
6. Tumis bawang putih + cili padi + daun kari
7. Apabila sudah kekuningan, masukkan susu dan sedikit garam
8. Apabila kuah telah mendidih, masukkan udang yang telah digoreng tadi
9. Masukkan udang kedalam pinggan dan tabur kriuk kriuk tadi


Tuesday, March 31, 2015

Seoul with my soul Day 5

Assalamualaikum

Berapa lama nak menyudahkan entry ke Seoul ni. Hanya Allah je yang tahu. Hahaha. Pergi bulan Nov 2014 tau. Dah nak masuk setengah tahun hoiii. Nasib baik pergi enam hari je, kalau pergi sebulan mau setahun baru complete semua entry hehehe

#Breakfast
Hari ni kami bangun awal. Semangat nak melawat Namdaemun. Nak shopping sourvenir dengan T-shirt dekat situ. Mestila teruja, Namdaemun depan hostel kami je. Lintas jalan dah sampai. Breakfast macam biasa hot chocolate dengan maggi. hewhewhew

Ini la rupa bilik kami
 #Namdaemun Market
Bagi aku namdaemun market ni sesuai untuk rakyat marhean macam aku. Barang barang dekat sini mampu milik dan kedai kedai sourvenir pun murah murahan je. Pagi tu aku bagi business kat ahjuma dalam gambo ni. Kemain happy dia, semua benda dia suruh aku beli hahaha. Aku first customer dia haritu mungkin sebab nak "pecah telur" hahaha so banyak la diskaun.

Orang korea ni suka bergambar tau, sekali pelawa terus sakan senyum depan camera. Dekat sini kemain ramai yang pakai monopod dan kami pulak tinggal monopod dekat KL sebab malu nak pakai hahaha. First time aku bawak monopod ke Bali, masa tu penggunaan belum meluas agaknye, semua orang tengok kami macam pelik je. Ataupun hanya perasaan kami je. Tapi yang aku perasan, bila hafiz halakan monopod tu kebawah, serupa macam pengesan periuk api hahahah

Dekat Namdaemun ni jugak, kami beli baju tshirt dengan harga 3 helai 10000 won. Tempat lain susah nak dapat tau. Kedai uncle ni dekat bahagian belakang dan kedai dia bawah payung je. Ramai yang datang sini beli brooch, tapi aku tak beli pun. Nak cari kedai brooch, cari banggunan warna oren. 


Dua dua mata kecik, pepagi dah shopping
Namdaemun Market
Kuih teluq. 1000 won
Dah 2 hari aku aim stroberi ni, akhirnya dapat jugak. Manis

Namdaemun >> Gyeongbok Palace


#Gyeongbok Palace
Lepas membeli dan kami pun belah, kami hantar barang-barang shopping dekat bilik. Maklum la bilik dekat je kan. Lepas tu kami meneruskan misi. Hari ni kami plan nak melawat Gyeongbokgung. Nak kesini kena turun dekat Gyeongbokgung station. Kalau tak salah aku, gung tu maksud nya palace. Tempat ni besar yakmat. Nasib baik la cejuk tak ada la rasa penat sangat.

Entrance fees = 3000 won






Selain meronda-ronda tengok keunikkan istana lama ni, ada aktiviti lain seperti "guard changing ceremony" dan boleh merasa pakai pakaian rasmi guard istana. Apa yang penting, sebelum meronda check dulu jadual untuk kedua-dua aktiviti ni.


Kami orang kedua yang queue nak merasa pakai baju ni. Hok yang aku punya tu baju taraf taraf general. Hok hafiz tarak pak pacak je hahahaha.


#Gwanghwamun Square
Gwanghwamun square terletak berhadapan palace tu je. Melintas jalan je dah sampai. Kebetulan haritu ada event makanan seluruh dunia. Aku dok cari jugak booth Malaysia tapi nan hado. Mana la tahu kot kot ada orang jual nasi lauk asam pedas kan. 

#Lunch
Untuk lunch kami beli dua kebab daripada booth timur tengah. 



Banyak aktiviti diadakan, ni bahan-bahan nak buat makanan tradisional korea iaitu Kimchi. Tekak aku boleh je terima Kimchi. Sedap je


Ni dekat salah satu booth korea. Buat apa ntah tapi aku rasa macam best je ketuk benda alah ni. Walaupun berat giler tukul tu tapi aku berjaya gak angkat dua tiga kali. Setiap kali aku ketuk, chef chef tu bersorak hahaha. Rasa macam lawak pulak





Gyeongbok Palace >> Insadong


#Insadong
Lepas tu kami meneruskan perjalanan ke Insadong. Dekat sini banyak jual souvenir. Tapi bagi aku, dekat Namdaemun lagi murah. Nak kesini kami macam tersasar sikit. Jauh jugak menapak dan jenuh jugak bertanya orang. Akhirnya sampai jugak.

Kawan hafiz kirim backpack dekat sini. Kami beli 4 biji. Dekat sini jugak popular dengan aiskrim macam belalai gajah ni. Kon dia sedap, ada rasa empingan jagung huhu. Sedap tapi seksa jugak nak ngabiskan sebiji.

Dekat berhampiran dengan Insadong market ada Bukchon Hanok Village, Dekat situ masih lagi mengekalkan ciri-ciri rumah lama dekat Korea. Tapi kami tak sempat nak pergi pun sob sob sob sebab sibuk nak ke Gwangjang market. 


Insadong >> Gwangjang Market

#Gwangjang Market
Pasar tu pukul enam dah tutup. Orang kata dekat situ sakan nak shopping kain cotton dan comforter. Untuk kesini kena amik subway ke Jongno 5-ga Station Exit#8. Kami masuk pintu Restaurants dulu. Ya ampun dia punya makanan semua berunsurkan si pendek berekor kerinting. Dah la sesak, aku dok terbayang kalau tersembam muka dekat usus dia camner la kan. Hahaha dan akhirnya kami sampai dekat bahagian kain dan comforter.


Okeh, berjaya jumpa kedai kain cotton yang dah potong-potong camni. Uncle tu nampak muka aku je terus cakap "Malaysia?" hahaha. Dia dah boleh cam muka orang Malaysia. Siap tunjuk gambar dia dan wife bercuti ke Bali lagi. Kemain ramah. Kain cotton dekat dia bidang 60 inch dan dah siap potong 3.5 meter semurah 10000 won je. Dalam banyak-banyak kain yang aku pilih ada pulak yang harga 12000 won lepas tu uncle kedai tu cakap, ambil 5 kira 50 000 won je. Aku pun terus la pilih lagi. 



Aku kan peminat cerita Korea. Kebanyakkan dalam cerita Korea, rakyat marhean akan tido atas lantai beralaskan comforter gebu. Macam syok je dan aku pun terjebak selai comforter super gebu warna putih. Kemain susah nak mintak diskaun, kalau mintak harga yang kita nak tapi depa tak bagi, then kita blah depa akan buat tak reti je. Makna nye memang tak boleh diskaun la tu. 

Nak beli comforter ni kemain payah, walaupun tauke kedai, tp bahasa inggeris depa limit sangat. Lepas deal dengan satu conforter ni, dia dah lipat-lipat nak masuk plastik. Kemain beso lagi plastik yela nak bli yang gebu sangat kan. Aku dah penin camner nak bawak balik ni. Lepas tu tauke tu buat bahasa insyarat macam sedut plastik tu. Aku memula macam blur lepas tu baru la terfikir "vacuum?"
Kemain happy dia aku berjaya paham bahasa isyarat dia tu. Hahahaha.

Akhirnye dia vacuum sampai la plastik tu jadi sekempis kempis. Dan sangat cantik bungkusan nye. Yeay boleh bawak balik Malaysia dengan hati yang girang.


Gwangjang Market >> Myeongdong

#Dinner
Lepas selesai mengabiskan duit dekat Gwangjang Market. Baru la perut terasa lapar kan. Yela, lunch tadi kami makan kebab je tadi. Malam ni nak merasa makan lagi satu makanan orang Korea iaitu Tteokbakki dekat Red Sun, Myeongdong. Kedai ni suggestion daripada student Malaysia yang belajar dekat Korea. 

Dekat Myeongdong, Uniqlo sebelah kanan dan Nature republic sebelah kiri. Jalan terus dan kita akan jumpa M plaza (Tempat aku ambil gambar pakai hanbok) sebelah kanan dan Dunkin Donuts sebelah kiri. Belok kiri dekat simpang Dunkin Donuts dan jalan terus sehingga nampak Vips restaurant dihujung jalan. Belok kanan dan jalan terus sehingga jumpa kedai Hat's On. Red Sun dekat atas kedai Hat's on. Tingkat dua. 



Serius beno tengok menu nak memastikan tiada si ekor kinting. Hahaha. Dalam pemerhatian aku, mana-mana restaurant yang aku pergi, air sejuk mesti akan dihidangkan sebaik kita duduk dan percuma.

Kami order tteokbokki seafood untuk dua orang. 



Lepas abis makan tteokbokki, periuk yang sama akan digunakan untuk masak nasi goreng pulak. Pergh masa ni kami dah full. Kalau tak mampu nak makan nasi goreng boleh tukar dengan air krim, Itu pun sebenarnya dah tak larat nak telan, tapi belasah je la.

Dinner = 12 000 won untuk dua orang

Sesudah kenyang, kami pun jalan-jalan sekitar Myeondong buat kali terakhir. Esok nak pulang dah. Sob sob sob. Aku sempat beli sejenis candy ni. Rupa dia macam benang. Budak budak yang jual ni kemain ramah dan siap suruh aku belikan untuk Najib dan Rosmah Hahaha. Depa siap buat demonstrate nak buat gula-gula benang ni. Aku tak sempat nak rakam sebab bateri dah kong. Tapi yang aku ingat daripada seketul madu, dia gaul dengan tebung ubi. Gaul pintal, gaul pintal daripada seketul madu boleh jadi benang. Boleh tahan sedap dan boleh tahan mahal. 



Dan akhirnya kami pun pulang ke pangkal jalan. Kaki pun dah mintak ampun. Nak kemas barang lagi.

xoxo


Monday, March 30, 2015

Resepi pucuk paku masak lemak (tanpa cili padi)

Assalamualaikum

Kami dah bosan makan sayur campur, bayam, sawi dan sewaktu dengannya. Sesekali syok jugak pekena sayur kampung. Paling syok dekat pasar malam Damansara Damai ada dua orang makcik ni berniaga sayur-sayur kampung. Segar bugar dan murah. Satu ikan RM1 je. Hafiz nak makan sayur pucuk paku masak lemak. Kebanyakkan orang masak dengan cili padi. Nope perut aku tak boleh terima sebab pucuk paku kalau tak makan dengan nasi, ratah gitu je pun sedop. So aku guna resepi emak  yang semestinye sedap dekat tekak aku la kan.

Bahan-bahan
2 ikat pucuk paku
200 ml santan
1 sudu cili kisar/cili giling (Rebus cili kering dan kisar bersama bawang merah dan bawang putih)
Ikan bilis *
3 biji bawang merah *
2 biji bawang putih * 
Kunyit hidup *
1 batang serai
2 keping asam keping
Sedikit air
Garam dan serbuk perasa



Cara - cara
1. Tumbuk bahan bahan yang bertanda *
2. Panaskan periuk
3. Masukkan pucuk paku + bahan bahan yang telah ditumbuk + cili kisar + serai + asam keping + serbuk perasa dan sedikit air.
4. Gaul rata dan masak sehingga pucuk paku layu
5. Masukkan santan dan siap




xoxo

Monday, March 23, 2015

Seoul with my soul Day 4

Assalamualaikum

#Breakfast
Hari ni hari ke empat kami dekat Seoul. Sebelum memulakan perjalanan, breakfast dulu dekat hotel. Mengabiskan makanan yang kami bawak. Hari ni jugak hari terakhir kami dekat Myeongdong Town Guesthouse. Lagi dua malam nak merasa tidur hotel lain pulak. Sebelum memulakan perjalanan kami akan check out dan check in hotel yang baru terlebih dahulu.


Reality nya :p
Bye bye Myeondong Town Guesthouse

Dulu hotel ni dikenali sebagai Kimchi Guesthouse

Tengok la betapa sempoi hotel ni, nak check out pun letak kunci dalam bakul je. Hahaha
Hafiz kena pergi solat Jumaat harini. So sepatutnya tentative hari ni kami nak pergi melawat palace dekat Seoul ni, tapi takut terkejar - kejar dan kami tukar plan. Hari ni lebih lite and easy activities sahaja.



#Seoul Backpacker Hostel
Lepas campak kunci dalam bakul hahaha kami terus menuju ke hotel kedua. Hotel kedua ni dekat area Namdaemun. Station subway terdekat adalah Hoehyeon station exit gate#4. Seoul Backpacker Hostel mahal sikit daripada hotel sebelum. Beza dalam RM30 semalam. Tapi hotel yang kedua ni lagi molek, heater dia pun berfungsi dengan baik. Memula kami masuk bilik tu hangat pijor weii, sampai kena mintak remote air-cond. Tapi receptionist kata tak boleh bagi sebab sekarang musim sejuk dan mereka tengah on heater.

Lepas tu aku kata dalam bilik tu terlalu panas dan dia suruh aku bukak tingkap. Aku bukak kecik je tak lama lepas tu terus sejuk satu bilik. Suhu aircond cuma 16 celcius tapi suhu dekat luar pada masa tu 2 celcius je kot.

Myeondong >> Itaewon

#Itaewon
Selepas selesai check in, kami terus gerak ke Masjid besar dekat Itaewon. Macam biasa perjalan diteruskan dengan Subway. Sampai je dekat Insadong aku terigin nau nau nak makan ais krim turki ni, macam giler kan musim sejuk pergi makan ais krim. Tapi ku nak merasa pengalaman abang jual ais krim ni main lambung-lambung ais krim tu. 

Abam eskrem bergurau senda
Lepas tu terseksa nak mengabiskan sebatang ais krim dalam suhu 2 celcius hahaha. Masjid tak jauh dari kedai aiskrim ni dan restoran Murree yang kami makan semalam. Hari ni Hafiz dengar khutbah bahasa omputih tau hehehe dan ramai jugak jemaah yang datang. Sampai ada yang kena solat dekat luar. Sementara tunggu Hafiz selesai solat jumaat, aku duduk luar dan bersembang-sembang dengan sorang kakak ni yang datang dengan family untuk bercuti. Aku sangat kagum pada family yang datang beramai-ramai. Macamana la depa kumpul duit hehehe


Depan Masjid
Pemandangan dari Masjid
Jemaah yang hadir
Sedekah dari masjid. Roti dan susu

Itaewon Station >> Dongdaemun Station Exit#8

#Cheongyechon Stream
Destinasi seterusnya ke Cheongyechon Stream. Aku ada baca jugak sejarah pasal sungai ni, yang dahulunya terbiar dan sekarang dah dibaik pulih. Cantik pulak tu. Air jernih sangat-sangat tau. Kalau la sungai klang boleh buat macamni. Banyak aktiviti boleh buat dekat sini. Sebelum aku datang ke Seoul aku nampak ada orang post dalam facebook pasal pesta lantern yang diadakan dekat situ.
Kat sini boleh datang siang ataupun malam. Kalau malam tempat ni meriah dengan cahaya-cahaya lampu.





#Ikan bakar Dongdaemun
Alang-alang kami dah ada dekat dongdaemun, kami nak merasa makan ikan bakar yang hebat diperkatakan itu. Sebelum ni aku google dan banyak study direction nak ke sini. Macam nak ambik exam pulak kena study kan. Yela, kami jalan sendiri-sendiri tak pakai travel agent jadi semua kena well prepared. Malam semalam kami dah datang kesini dalam pukul 9 malam tapi kedai tu dah tutup. 

Tak susah pun nak kesini, sampai je dekat station Dongdaemun exit#8, lepas tu kita akan nampak JW Marriot sebelah kanan dan Cheongyecheon stream sebelah kiri. Jalan je terus akan nampak Dongdaemun Shopping complex sebelah kiri dan sampai ke hujung belok kanan. Jalan terus kita akan nampak gerai-gerai dekat tepi jalan, sebelum gerai-gerai tu ada selekoh ke kiri. Kedai-kedai ikan bakar tu dekat dalam selekoh kiri tu la.


Simpang kanan tu bertentangan patung ni
Lorong selepas Dongdaemun Shopping Complex Dongdaemun Shopping complex
Lepas je deretan motor tu belok kiri
Banyak deretan kedai, kami pilih no 2
Ni set untuk 2 orang dan kami tambah sotong sambal
Lunch = 20 000 won untuk dua orang

Selepas selesai makan, kami pun jalan-jalan sekitar Dongdaemun. Sekarang musim sejuk, kedai-kedai pun banyak menjual baju-baju untuk musim sejuk. Memang lawa lawa dan murah. Tapi kalau beli nanti nak pakai dekat mana? Malaysia bersuhu 32 celcius okeh. 

Hafiz pun terjebak buat cermin mata dekat sini hehehe. Ada banyak pilihan yang murah dan yang mahal. Siap 10 minit je tau.



Dongdaemun Station > > Seoul World Cup Stadium Station

#Seoul World Cup Stadium
Hafiz teringin nak tengok World cup stadium. Dekat Seoul pukul 5 petang dah mula gelap. Gigih kami laju-laju turun naik subway. Bila keluar je dari World cup stadium station hari dah gelap gebumin T_T
Sian Hafiz. Tapi kami tetap jalan-jalan sekitar stadium dan dekat bawah stadium ni ada shopping mall.




Seoul World Cup Stadium Station >> Honggik University Station

#Seoul Hello Kitty Cafe
Destinasi seterusnya adalah Hello Kitty Cafe hewhewhew. Aku bukan peminat tegar Hello kitty tapi dah alang-alang sampai dekat sini apa salahnya kan kan kan. Subway yang terdekat adalah Hongik University Station. Rupa-rupa nya Hello kitty cafe dah pindah ke banggunan yang baru.

Bersusah payah jugak kami menumpang kasih wifi free kedai-kedai yang ada dekat situ untuk dapatkan Map ke Hello Kitty yang baru. Masih lagi dekat kawasan hongik University. Tapi kena menapak seplo minit dari banggunan yang lama. Dekat sini ramai student-student university. Kebetulan kami datang pada malam Sabtu, jadi boleh tengok la anak-anak muda dekat sini berhibur. Depa suka basking tepi jalan lepastu ramai pulak orang dok layan. Memang sesak macam Myeongdong.

Kat sini akan layan waffle dan Hafiz pulak minum air comei. Lepastu sawan sekejap dekat kedai souvenir Hello Kitty. Semua comei-comei belaka.


Banggunan lama
Yeay! Ni yang baru
Mari kite cuba
Anak - anak muda berlibur

Lepas tu kami terus balik ke Hostel dan sambung untuk hari yang kelima pulak.

xoxo