Wednesday, September 4, 2013

Kuewtiow goreng kerang kering

Assalamualaikum

Aku tak suka char kuewtiow sangat sebab kadang-kadang char kuewtiow dah banjir macam makan kuewtiow berkuah. Lembik-lembik pulak tu kembang tekak. Aku lagi prefer kuewtiow goreng kerang yang kering pecah pulak telurkan. Marvelous

Dekat Rampai business park wangsa maju, ada satu gerai kuewtiow goreng kerang kering yang zangat la meletopp. Gerai dia bawah tangki air dan berhampiran dengan oldtown white coffee dan car wash. Gerai tu berkongsi dengan gerai nasi lemak yang meletop jugak. Walaupun gerai tepi jalan ja, tapi pernah masuk jalan-jalan cari makan (JJCM) tau. Kalau tak silap nama gerai nya adalah "Botak kuewtiow Goreng"

Resepi kali ni adalah inspired by kedai abang botak. Ala-ala inspired by pandora gituw. 

Mari:

Bahan-bahan:

Sebungkus  Kuewtiow
200g isi kerang ( suka lebih pun boleh)
2 biji telur
4 ulas bawang putih (cincang)
Sedikit minyak untuk menumis
1 sudu cili kisar 
Sedikit air (Dalam suku cawan camtu)
6 sudu Kicap Manis
3 sudu Sos Cili
1/2 kiub ayam knorr
Taugeh ( beli 50 sen ja, sapa suka banyak beli lebih)
Kuchai (Aku letak 3 tangkai, potong lebih kurang seinci)
Sedikit garam

Cara-cara:

1. Basuh kuewtiow dan toskan 
2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan masukkan telur. Buat macam telur cincang/ scrambled eggs dan angkat
3. Kuali yang sama, masukkan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuning-kuningan
4. Masukkan kerang dan masak sehingga kerang jadi kering
5. Masukkan cili kisar dan gaul sehingga betul-betul masak (Untuk mengelakkan bau tenggik cili)
6. Masukkan sedikit air dan kemudian masukkan sos cili, kicap dan kiub ayam.
7. Masukkan kuewtiow dan gaul rata
8. Masukkan taugeh + kuchai + telur cincang dan gaul rata
9. Biarkan sehingga kering dan dah siap . Yeay

#Macam biasalah kan, sebelum tutup api tu rasa la dulu, kot tawar tambah la kicap sikit ke, garam sikit ke. Kot masin tu tambah la air sikit. Tapi sebelum humban garam tu beragak-agak la kan.


Inilah sidia :)

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment