Thursday, October 24, 2013

Destinasi cinta - Bukit tinggi

Assalamualaikum

Dapat housemate yang sama-sama kaki jalan adalah sangat seronok yang tak seronok nya bila tiba hujung bulan dah nyawa nyawa ikan hewhewhew. Kalau ada duit walau extra RM50 je pun dan bergolek-golek tak buat apa-apa kat rumah mesti ada suara seperti jom jalan boring la duduk rumah.

H: Jom jalan
Me : Nak pi mana?
H: Genting
Me: Bosan, try bukit tinggi

Damansara Damai ke Bukit tinggi tak da la jauh mana pun dalam sejam perjalanan. Kalau ikut lebuhraya Karak, Bukit tinggi simpang selepas Genting. Tol pun cuma RM5 sehala. Perjalanan nak naik takla adventure seperti Genting Highland nun tapi nak naik bukit tinggi kena bayar tau.

# Bayar dekat gate sebelum naik bukit tinggi ni. Bayaran ikut kepala bukan kereta. Adult RM12

Kami terus ke Colmar Tropicale dan parking kereta dekat situ. Colmar Tropicale ni ada bangunan-bangunan macam french village gitu yang sebenar nya adalah hotel. Tapi kami tak check-in pun sebab masa weekend mesti mahal. Kalau nak merasa macam ada dekat oversea boleh la. Kawasan dia bersih ada menara leh tinjau bukit-bukit, ada mini funfair, ada pertunjukkan pentas dan ada restaurant ala-ala french gtu.

Mengasah bakat
Tadaa!
Cantikkan banggunan tu
having fun
Pertunjukkan pentas
Ala-ala kenny's roger roaster
Jalan-jalan, makan, posing-posing sikit kami decided nak pergi Japanese Garden. Dekat situ-situ jugak tapi tak boleh la jalan kaki kan kang mau pensan tengah jalan. Ada shuttle bus @ lori :D disediakan atau boleh jugak bawak kereta sendiri. 

Shuttle bus for free yeay
Nak naik bukit punya la hazab haish tapi dekat atas ni cantik jugak taman dia ala-ala jepun, ada air sungai mengalir, ada rumah ala-ala rumah orang jepun. Kita boleh jugak posing-posing pakai baju traditional jepun macam kimono tapi macam mahal je hewhewhew..dekut
 

Yeay, sampai jugak

Kolam ikan
Depan rumah jepun
Japanese Garden
# Bukit tinggi ni sesuai jugak pada sesapa yang nak buat photoshot, suka keindahan alam.
# Banyak lagi tempat-tempat menarik seperti rabbit farm, flying fox
# Selamat Bercuti :D

Tata


No comments:

Post a Comment