Thursday, May 12, 2016

IUI kali kedua

Assalamualaikum

** Procedure IUI ni aku buat last year (2015) bulan February. Kemain lama tersimpan sebagai draft baru harini berjaya aku settlekan. Aku tulis berdasarkan pengalaman sendiri, kalau ada salah dan silap atau fakta yang tak betul harap boleh diperbetulkan.

IUI Kali Pertama - Click Here

Bila call mak dan cerita pasal orang ni orang tu dah mengandung mesti mak akan cakap --
Kamu bersabar lah, InsyaAllah
Selalunya dah tak rasa apa pun dan tumpang gembira untuk orang yang dapat rezeki anak awal.
Tapi mungkin hati ibu tahu, deep deep deep in my heart mesti akan rasa tercuit.
Tapi kalau tercuit pun what to do T_T takkan nak nangis guling-guling. Yang penting kena redha, positif dan usaha.

Usaha seterusnya yang kami buat adalah mencuba doktor lain. Bukan sebab doktor sebelum ni tak bagus bukan sebab sesiapa, tapi sengaja nak ubah angin. Buat kali pertama aku call klinik Dr. Hamid Arshad dan response sangat baik. Tapi tarikh appointment yang aku dapat tiga bulan selepas tu. Okeh pasrah dan menjalani kehidupan macam biasa. Aku tanda besar-besar dalam kalender. Sampai hari kejadian --

First appointment

Sebelum hari kejadian, aku call clinic untuk confirm kan temujanji. Temujanji aku sesi petang. Pagi tu aku kerja macam biasa. Kami datang awal, sempat makan- makan duluan. Bila naik ke clinic, pintu masih berkunci tetapi dekat pintu ada list nama patient yang ada appointment. Alhamdulillah nama aku ada. Kami tunggu sampai pintu bukak. Clinic dia boleh tahan selesa tapi agak sempit. Sebelum jumpa doktor kena interview oleh nurse dekat luar dulu, amik tekanan darah, berat dan tanya beberapa soalan macam pernah buat rawatan, pernah buat pembedahan dan sebagainya.

Bila tiba giliran, bukak pintu bilik doktor dan nampak doktor tengah duduk. Rupa nye lebih muda daripada dalam gambar. hehe. Lepas cerita A to Z pada doktor dan bagi file rawatan aku yang sebelum ni doktor terus suruh buat IUI. Sebelum tu doktor nak scan dulu. Bab ni la yang paling berdebar, biasa nye yang buat doktor perempuan tapi kali ni doktor lelaki. Tapi sebenarnya, ada nurse yang akan bantu kita dan akan handle semua. Bila dah selesai baru la dia panggil doktor untuk mulakan procedure, itu pun nurse yang akan masukkan dulu TVS scan tu dan baru doktor take over. Walau camner pun malu tu tetap ada tapi nurse dan suami pun ada disisi. So okeylah.  Jangan risau

Doktor kata ada sebijik telur yang hampir matang, doktor tak proceed IUI untuk this month, tapi suruh bersama macam biasa je.

Doktor bekalkan clomid, kena makan masa hari kedua period bulan yang akan datang dan supplement seperti Fish oil dan ubat warna pink untuk ibu yang dah mengandung. Apa ekk nama nya aku dah lupa. OPK untuk pantau telur sama ada dah matang atau tidak.
Macam sebelum ni, aku kena datang ke klinik masa tarikh subur selang sehari nak check tumbesaran telur, tapi dengan dr. hamid kita cuma check dengan OPK je.

Clomid ON!

Period pun menjelma dan clomid start on second day. Aku makan tiga biji untuk enam hari. Selepas enam hari, kita kena check tumbesaran telur menggunakan OPK. Waktu terbaik nak check waktu tengah hari yer, jangan minum untuk dua jam. Ini aku belajar daripada group.

Hari demi hari aku check, dan akhirnya rasa macam nak melompat lompat bila aku nampak double line. Seronok nye semacam nampak double line dekat UPT pulak kan. Yela, sebelum sebelum ni, jangan nak kata UPT nak naik double line, OPK pun haremmm. Sampai satu masa aku rasa period delay ke apa ke dah tak ada keterujaan nak check.

Aku tunjuk dekat Hafiz dan kiteorang call klinik untuk proceed IUI

Second Appointment

Macam biasa, sesampai je dekat Klinik buat pendaftaran dan tunggu giliran. Lepas nama dipanggil, dapat jumpa doktor untuk kali kedua. Buat TVS scan, Alhamdulillah ada dua biji telur yang gomuk. Both side ada. Yeay! Clomid works on me. Rupa rupa nye beliau beliau ni nak ubat yang murah baru nak membesar yer.

Kalau tak silap masa ni hari Rabu, aku patutnya berlepas ke HCM hari jumaat dan IUI dijadualkan hari Khamis. -_-
Aku mintak advice doktor sama ada ok atau tak dah buat IUI pastu travel pulak tu. Doktor kata tak jadi masalah kecuali kalau dah lekat atau pernah ada sejarah gugur barulah berisiko. Hok ni belum jadi apa apa lagi. Baru nak swimming.

So IUI on. Doktor suruh datang keesokkan hari untuk buat IUI, kena datang pagi sebab doktor nak ambil sperm husband untuk diproses dan sebagainya. Sebelum tu aku kena amik injection untuk matang dan pecahkan telur. Sakit oo

Hari IUI

Hari yang ditunggu telah tiba. Pagi pagi Hafiz dah buat part dia, sementara nak tunggu sperm di proses, kiteorang pergi makan dulu. Tak lama lepas tu doktor panggil untuk mula procedure.  Sperm suami di inject masuk kedalam rahim isteri. Macam dalam gambar. Simple je, sama macam buat HSG. Tapi tak sakit sangat.

Source : Google Image

Lepak dalam setengah jam, mulut aku tak henti berzikir dan baca ayat kursi. Doktor pun bagi balik

Keesokkan harinya, kami berlepas ke HCM. Dekat HCM aku aktif macam hapa je. Jalan tanpa henti, masuk tunnel, masuk lubang dalam tanah, naik kuda dan naik bot. Hahaha

Kengkonon beria solat duduk (Ini tips lepas IUI) tapi aktiviti semua yang mencabar.
Genap je dua minggu, tanpa perlu aku buat UPT. Period menjelma tanpa perlu diseru seru dan inu bermakna --

IUI kali kedua, GAGAL

T____________________T

Tapi nak buek camno, sapa suruh melasak sangat lepas buat IUI. Mak aku la orang yang paling bising, antara leteran nye heheh dah beso nak buat anak pun kena berleter kan

Dah tahu jenis susah nak lekat, dah dapat peluang buat tu jangan la kelam kabut. Orang yang senang lekat pun bila dah ada tu kena jaga elok elok. Sayanglah duit tu T_T

Baik mak, lesson learnt!

Lagipun aku kan ada sejarah tiub tersumbat, aku memang dapat rasakan susah nak berjaya. Tapi tak salah usahakan.

Tapi berbalik kepada rezeki Allah, kalau nak jadi boleh je jadi. Mungkin ada tanggungjawab yang belum selesai. InsyaAllah kita berusaha dengan lebih gigih. Aku decided untuk stop daripada sebarang rawatan. Nak bagi badan sihat dulu, nak stop cucuk sana sini. Dan sehingga hari entry ni ditulis, baru sebulan lepas kami start balik rawatan. Later, aku cerita. Maybe next year hahahaha

xoxo

1 comment:

  1. Moga2 kita semua dikurniakan rezeki anak oleh-Nya....

    ReplyDelete