Monday, March 30, 2015

Resepi pucuk paku masak lemak (tanpa cili padi)

Assalamualaikum

Kami dah bosan makan sayur campur, bayam, sawi dan sewaktu dengannya. Sesekali syok jugak pekena sayur kampung. Paling syok dekat pasar malam Damansara Damai ada dua orang makcik ni berniaga sayur-sayur kampung. Segar bugar dan murah. Satu ikan RM1 je. Hafiz nak makan sayur pucuk paku masak lemak. Kebanyakkan orang masak dengan cili padi. Nope perut aku tak boleh terima sebab pucuk paku kalau tak makan dengan nasi, ratah gitu je pun sedop. So aku guna resepi emak  yang semestinye sedap dekat tekak aku la kan.

Bahan-bahan
2 ikat pucuk paku
200 ml santan
1 sudu cili kisar/cili giling (Rebus cili kering dan kisar bersama bawang merah dan bawang putih)
Ikan bilis *
3 biji bawang merah *
2 biji bawang putih * 
Kunyit hidup *
1 batang serai
2 keping asam keping
Sedikit air
Garam dan serbuk perasa



Cara - cara
1. Tumbuk bahan bahan yang bertanda *
2. Panaskan periuk
3. Masukkan pucuk paku + bahan bahan yang telah ditumbuk + cili kisar + serai + asam keping + serbuk perasa dan sedikit air.
4. Gaul rata dan masak sehingga pucuk paku layu
5. Masukkan santan dan siap




xoxo

No comments:

Post a Comment