Thursday, August 4, 2011

chicken kung poa

salam ramadhan...

Arini 4 ramadhan..so,maknanye dah 4 ari kite berpuasa..
Semalam en.hafiz berbuka skali with my parents kat wangsa maju..
Plan nak masak macam2 tapi traffic so unpredictable..
Sampai kat umah jerk trus bersilat kat dapur..
Sempat la masak nasi goweng kampung dan chicken kung poa..oh sedap nyeh (puji diri sendri)

Okeh, ni resipi chicken kung poa..leh makan untuk berbuka dan bersahur..ai amik resipi ni dri internet..ader 3 resipi pelbagai variasi but kite combine2 la..ni resipi melayu if kite google resipi original cina, macam jenis wine dia letak nye..soy sauce dia pun gambo tok pekong yang janggut2 panjang gitu...hehehehe

(source: google image)
ai punya x sempat nak snap..siap ja masak trus hidang sebab dah azan T_T

here we go....

Chicken Kung Poa

Bahan menumis:
2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
halia (sebesar ibu jari tangan tau) (tumbuk halus)
1 biji bawang holland (Potong dadu)
Sedikit minyak

Bahan untuk ayam:
Isi ayam (potong kecik-kecik)
Sos tiram
Kicap manis
Sedikit Lada Hitam
Sedikit Garam
Tepung jagung

*Perap isi ayam dengan sos tiram, kicap manis, garam dan lada hitam (perap at least 15 minit)

Bahan untuk sos:
3 sudu sos cili
3 sudu sos tiram
Sedikit air
Garam
Sedikit perasa tambahan
100 g kacang gajus (nyum2)
5 tangkai cili kering (Potong tengah)
Cili benggala (green capsicum)

Cara-cara memasak:
1. Goreng kacang gajus dan tos kan minyak
2. Goreng cili kering hingga garing dan tos kan minyak
3. Gaulkan ayam yang diperap dengan tepung jagung dan goreng garing
4. Tumis bawang putih dengan halia sehingga naik bau dan masukkan bawang besar.
5. Masukkan sos cili, sos tiram, sedikit air dan gaul rata
6. Masukkan ayam yang telah digoreng, cili benggala dan gaul rata
7. Masukkan cili kering dan gajus
8. Gaul rata dan masukkan sedikit garan dan perasa.
9. Siap untuk dihidangkan =)

SELAMAT MENCUBA

1 comment:

  1. emmm.... nampak sangat best ! nnt ai nak try... :)

    ReplyDelete