Tuesday, August 9, 2011

Char kuew tiow~

Char kuew tiow..

Kali ni ai nak share wat char kuew tiow plak..tapi jenis2 char ni, bila masak kena terus makan..kalau x nanti abis kuaw tiow dia jadi mcm bengkang (kuih bingka) hehehe...

Aritu ai try wat guna resipi yang ai google2 ni..lazat jugak la..walau terpedas sket..heheh (puji diri sendiri)

resipi ni macam menyusahkan sket sebab nak wat paste dia dulu..tapi bila paste nye dah ado..5 minit pun leh siap

okeh..here we go:

Bahan-bahan paste:
udang (lagi banyak lagi sodap)
air
kicap pekat
kicap manis
sos tiram
1 biji kiub ikan bilis
1 sudu gula
sedikit garam
1 biji bawang putih (ketuk)

Bahan-bahan kuewtiow:
1 bungkus kuewtiow
taugeh
Daun Kucai
cili kisar
telur
bawang putih (hiris)
minyak masak


cara-cara memasak:
memula kite wat paste dlu okeh...

1. Panaskan air kat dalam kuali pastu rebus udang tu separa masak
2. Pastu kupas kulit dan kepala udang tu.
3. Lepas tu blender kulit dan kepala udang. Amik air udang itu dan campur dengan air rebusan udang.
4. Pastu masukkan bawang putih, sos tiram, kicap pekat, kicap manis, gula dan garam
5. Renehkan sehingga pekat (Lagi lama kite masak,lagi tahan lama) . Biarkan sejuk..nanti leh simpan dalam peti ais..

okeh,skang kite masak char kuawtiow plak..
1. Panaskan kuali + masuk mintak dan tumis bawang putih
2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga garing.
3. Masukkan paste tadi..
4. Masukkan sedikit air dan tuggu hingga mendidih..
5. Masukkan kuewtiow, taugeh dan kucai..gaul rata
6. Last skali masukkan teluq! yeay siap

*ai x bagi btol2 sukatan..agak2 jerk la...*

Paste tu leh guna lagi kalau kite simpan dalam peti ais..nak lagi syok, masak satu2..

Selamat mencuba..hehehe =)


No comments:

Post a Comment