Thursday, March 3, 2011

Selamat Datang Hafizah~

Alhamdulillah..almost 2 months ai telah bkerja di VTLS ini..smua nya baik-baik belaka..baru la terasa seperti bekerja..yela,dlu pas grad ai keje kat veri small company..staff nye lak ader 5 orang jerk..bile smua kuar jumpe client tinggal la ai as org IT merangkap admin,operator,marketing and sales person tercogok disitu sengsorang..tp byk gak experience yg ai dpt selama 6 bulan kat ctu..

Pastu dpt kerja lak kat as a Fasilitator Schoolnet..gaji yang agak byk+posting lak kat sekolah area daerah Kg ai..so,mmg tolak la even kontrak nye sthn jerk..sbb byk hikmah nye..i dpt spent my quality time with my parents, i dpt jumpe kawan2 baru, i dpt experience mengajar dan adalah FS jgk yg menemukan ai dgn en.hafiz =)

Ramai yg x tau apakah itu Fasilitator Schoolnet..cikgu kah,penjaga makmal kah,kakak kerani kah,kakak cleaner kah,event organizer kah,technician kah..ai rs smua diatas adalah Fasilitator Schoolnet..sbb FS juga mengajar,menjaga makmal,membaiki hardware/sofware juga membantu kerja2 pejabat..Kerja nye best n fun walaupun x leh nk develop skill tp syg kontrak FS x dpt diteruskan..

"kepada kwn-kwn FS yg masih belum mendapat rezeki pekerjaan..truskan usaha..chayok2"

Abis kontrak dgn FS almost 2 weeks ai menganggur..pegi mcm2 interview sehinggalah ai dpt kerja kat VTLS ni..bersyukur sgt..smpe puasa nazar 7 ari..Alhamdulillah..Company ni handle library system so ai sbg technical support kne tau selok belok system ni..nsb baik x perlu develop system klu x lagi haru..tp b4 nk maintain n support we need to know selok belok system ni..mcm2 ai blaja dlm ms 2 bulan ni..linux,xsl,HTML,xml,marc21 n kejadah2 library science yg i x pnh dengo pn ader..

Tetibe plak bukak topic psl pekerjaan ni sbb bru td ader welcoming party utk ai setalah almost 2 months ai kat cni..sbb kesibukan smua staff so ssh nak kumpul smua..kami celebrate kat Pho Hoa Vietnamese Restaurant @ Tropicana City Mall nun..sedap jgk sup dia.."mekasih boss..sy akan bkerja bersungguh2"..chewah..pd hal td bru dtg lewat stgh jam..haishhhh...juon mana ntah wat raptai kat jln pepagi org nk g kerja..abis smua jln tutup..jln yg ai slalu ai gune tu x der la jam tp pg td kaw2 pny jam...


2011 bermula dengan baik sbb ai dapat kerja yg boleh dijadikan sbg kerjaya..diharap shining2 ni akan berteruskan hingga ke pengakhir tahun ni sbb mlm td mcm ader dgr good news jerk setelah dush2 byk kali..amin amin amin...tp x bleh terlalu excited yer cik izah..smua tu depend pd rezeki dan ketentuaan Allah SWT..Baiklah..

okeh, ni resipi spegheti bolognese ala melayu pny..sbb klu ai wat kat umh mak msti suh wat pedas sket,manis2 sket dan tambah mcm2 ikut selera melayu..pdhal klu org italy tu mkn spegheti nye masam and plain jerk..

Bahan-bahan:
sedikit marjerin
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu cili kisar
500g daging cincang (ai slalu bli yg ramly pny tu..leh gak tuko ayan cincang kalau nak)
1tin besar tomato puri
sos tomato
sos cili
1 tin cendawan butang (hiris halus)
2 batang carrot (potong dadu)
3 biji tomato (potong dadu)
garam
serbuk perasa
1 kiub ayam

Cara-cara Memasak:
  • Panaskan kuali dan masukkan sedikit marjerin untuk menumis
  • Tumis bawang merah dan bawang putih dan sedikit cili kisar
  • Setelah cili kisar agak garing, masukkan daging cincang + carrot
  • Tutup kuali dan biarkan carrot dan daging cincang empuk dan mengeluarkan air daging
  • Masukkan tomato puri dan sedikit air
  • Masukkan pula sos tomato dan cili secukup rasa dan kacau sehingga sebati
  • Masukkan kiub ayam,sedikit garam dan biarkan masakan itu sebentar
  • Setelah mendidih masukkan cendawan dan tomato
  • Siap utk dihidangkan
P/S: Klu suka makan dengan kuah yang banyak bleh masukkan air lebey2 sket dan kite kne adjust2 la dengan sos tomato n cili tu..klu nk rs lebey masam masukkan sos tomato lg byk..klu nk rs lebey manis bleh tambah sos cili byk2..bleh tambah anything mcm meatball,chicken ball or hotdog utk lebey muai (org perak ckp muai adalah lebey byk kuah nye)..bak kta my mum,masak harus la campak2 baru la sedap...selamat mencuba.. =)

No comments:

Post a Comment