Thursday, March 24, 2011

Cop kedua? *part 1*

Haluu...

Sepupu ai yang selalu melancong dan melencong sesama bakal mendapat cop kedua..
Dia akan ke Jepun..dem!

Dia ajak ai sebenar nyeh..tapi nak pi bulan limo..ajak bulan ms bulan 2..3 bulan nak cekau ribu riban mana..bawah bantal sekupang pun xder..

Dia budget untuk tiket dan perbelanjaan disana + - RM3OOO..Murahan kan...yo la,penginapan dan makan-makan dah leh jimat sebab abang nye dok kat sana..

Tiket pergi balik ke Jepun adalah RM1500..boleh tahan murah..tp bukan Air Asia..juga bukan MAS..Tapi tiket Cathay Pacific..Naik kat Singapore..siap transit Hong Kong lagi..best..

Maybe sekarang adalah waktu yang x sesuai ke Jepun tapi tiket nye dibeli sebelum musibah itu menimpa..

Tapi dalam my wishing list untuk melancong..jepun adalah tidak termasuk..uhuk2..sebab ai lebey terkenan ngn Korea & kalau ader rezeki adalah sgt teringin nak ke Australia..

Haishhh..Adalah sgt mendambakan nk dpt cop kedua utk my passport..before wujud nye cop kedua itu..ai nak review sket pasal cop pertama ai..sebagai rujukan dan kenangan

Singapore =)

ai ingat lagi,masa tu ai still FS..masa tu ai ngn en.hafiz tu kiteorg kawan2 lagi..tapi sebab dedua kaki jalan, dah plan ke singapore sesama..ai cakap kat dia..if FS dapat jer RM500 (Bonus Kerajaan yang banyak itu) jugak, plan Singapore adalah On..

Memain jerk sebenarnyeh..sebab ura-ura memang kiteorg x kan dapat sbb kiteorg kontrak jerk..

tup..tup..tup

Dapat kau..adeiii..janji dituntut..

Adalah sgt ketaq nak bgtau kat Parents ai nie..yola,nk pi obersi nun..eceh..(walau sebelah umah nenek jer) .Masa tu ai kan kat perak..nak ke JB lg..nak ke Singapore lak tu..dengan Hafiz lg..

Tapi Alhamdulillah..dah rezeki nak sampai sana..cik noi adalah sporting abis..yeay..mekasih mak..maybe sebab ada 2 orang bodyguard..iaitu cik dila oyen dan cik citi yana..nak poie bulan November..bulan september dah mintak permission nyeh..Taktik nye adalah buat passport dulu..hikss..ai wat passport yang murahan jerk..

Passport..
Dlu2 antara faktor org x der passport sbb nk wat passport sgt mahal..klu x silap 5 tahun utk RM300..aritu ms ai wat kejap giler..2 jam jerk dh siap..passport tu RM100 utk 2 tahun..ms ai wat tu..g pejabat imegresen, isi form n byr..afer 2 hours dh leh collect..simple giler..
Okeh,ini dokumen yg perlu ader b4 kite wat International Passport

  • MyKad pemohon (photostat siap2 naa)
  • 2 Keping gambar terbaru berlatar belakang biru muda (Berukuran 3.5x5sm)
  • Duit Bayaran (RM100 utk 2 tahun..RM300 utk 5 tahun)
n syarat yg len bleh refer kat cni Jabatan Imegresen Malaysia

Okeh..Plan nak pi masa cuti..sebab x perlu amik coti lelama..kebetulan depavali 2010 (5 nov) adalah ari jumaat..okeh,save coti satu hari..

Masa tu en.hafiz dah wujud kat KL..so terpaksa la ke KL sengsorang duluan..dugaan sungguh..masa tu batuk ai adalah sgt dasat...batuk2 kompem muntah..(nanti ai review)..

Perjalanan bermula (4 Nov 2010)
ai naik bas dari K.Kangsar (7pm) ke K.L (10pm) ..Turun kat bukit jalil..terpinga2..jakun dah lama x naik bus skali turun kat cni..ayoo..lucky en.hafiz dah smpe..kiteorg pi makan dlu sbb bus ke JB pkul 12am..budget dpt naik double decker tp tranasional tipu..bus buwuk jerk..maybe sbb cuti umum..bus dh masuk muzium perabis kuar blk..sepanjang jalan ai x leh tdo..bukan eksited tp batuking..kiri pegang kain tuala dan kanan pegang plastikkk..tragisss..

Sampe kat JB (5 Nov 2010)
adalah pkul 430 a.m, cik dila oyen pickup and anto umah nenek..

Plan asal adalah nak ker Spore ari sabtu pepagi pastu kuar blk..pastu ahad nyeh masuk blk..huh..plan adalah mcm sgt x melancong..sbb byk sgt tempat plan nak pi, so kiteorg decide masuk spore aritu jugak..lps zohor.. =)

Akhir nye berjaya menyiapkan entry ini..Okeh to be continue..6 pm already..ai nk pulang dah..

Ahli-ahli rombongan adalah ai, en.hafiz, cik dila oyen, cik citi yana dan en.shafiq (opismate dila oyen)


eceh..kemain lg dak2 nie..ai tukang amik gambo yg berkualiti ini T_T


sekian....

Tata...

1 comment:

  1. wahhh...glamer i jap kt cn....ehekkk2

    ReplyDelete