Friday, July 12, 2013

Laksa Penang

Assalamualaikum

Dulu ayah Navy, tapi aku tak sempat jadi anak Navy sebab ayah dah balik buka bisness. Eceh macam besar ja bunyi nya kan tapi ok la mampu membesarkan kami adik beradik. Buka kedai makan aku rasa adalah bisness yang paling nampak jual beli nya. Lagi satu orang happy orang kenyang kita pun bahagia.

Aku ada impian nak buka kedai makan tapi tak tahu macamana nak mula dan boleh ke aku handle kalau masih berkerja ekk? Ok, antara menu dekat kedai mak ayah aku adalah laksa penang yang special nya makan dengan telur goreng. walalalala

Aritu kawan-kawan datang kerumah so aku masak Laksa Penang untuk diorang sebab ada orang mengidam. Senang je resepi nye meh cuba

Bahah-bahan :

1/2 kg Ikan kembung (Boleh guna ikan sardin, ikan mata besar (uji rashid , glamer ikan ni)
3 liter air
5 keping asam gelugor (asam keping)
2 tangkai bunga kantan
Daun kesum
3 sudu garam
Serbuk perasa
Laksa

Bahan kisar
*100g Cili kering
*2 biji bawang besar
*3 ulas bawang kecil
* 2 ulas bawang putih
* 1 inci belacan

Bahan hiasan
Timun
salad
Bawang besar
Cili merah atau cili padi

 

Cara-cara:
1. Rebus laksa sehingga lembut dan toskan
2. Kisar bahan-bahan bertanda *
3. Rebus ikan bersama 3 liter air sehingga masak. Masukkan asam gelugor
4. Tapis ikan dan masukkan air rebusan ikan ke dalam periuk memasak. Masukkan semula asam gelugor
5. Asingkan isi ikan dengan tulang dan kepala.
6. Kisar tulang dan kepala ikan dan tapis. Masukkan air tapisan kedalam periuk mememasak. Ulang sehingga tulang bersih
7. Kisar isi ikan bersama air tapisan dan masukkan kedalam periuk memasak
8. Masukkan bahan kisar + bunga kantan + daun kesum
9. Masukkan garam dan serbuk perasa dan biarkan sehingga mendidih

*Kalau boleh masak lama sedikit sebab laksa ni makin lama makin sebati dan sedap!

Potong bahan - bahan hiasan dan taburkan keatas laksa sebelum letak kuah. Kalau masa ayah aku berbisness dulu, kiteorg jual dengan telur goreng. Sedap weiii




  

Makan bersama-sama kawan memang sedapppp :D

No comments:

Post a Comment