Wednesday, February 13, 2013

Sambal berlado hijau

Salam,

Kami berdua addicted pada sambal berlado ijo masakan padang. Makan pulak dengan nasi panas-panas. Memang sedap btol. Aritu aku google resepi kat tenet. Adjust sana sini and here we go:

Sambal Berlado hijau (Masakan Padang)

Bahan - bahan

10 tangkai cili hijau
5 tangkai cili padi
3 ulas bawang merah
ikan bilis (lebih kurang segenggam)
1 biji tomato
Minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Panaskan kukus dan buangkan biji cili hijau
2. Kukus cili hijau dan apabila sudah lembut, tumbuk cili hijau tersebut.
3. Tumbuk bawang merah dan cili padi. (Asingkan dari cili hijau)
4. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Goreng ikan bilis (jangan terlalu garing)
5. Dengan minyak yang sama (kurangkan sikit, nanti berminyak sgt), tumis bawang merah dan cili padi yang ditumbuk tadi.
6. Masukkan tomato. Apabila tomato sudah lembut, masukkan ikan bilis.
7. Masukkan cili hijau dan tambah kan garam, gula dan serbuk perasa. Siap!

Sambal ni agak basah dan sedikit berminyak. Boleh jugak nak tambah dengan terung hijau tu.

marvelous..

Selamat mencuba.

xoxo
hafizah


No comments:

Post a Comment