Sapa pernah makan roti kacang pool? Orang Johor mesti pernah dengar dan selalu makan. Walaupun kampung aku kat JB, tapi xde sapa pernah citer dan bawak pergi makan. Sehinggalah kawin, apish citer pasal kacang pool yang sedap. Kedai tu dekat sebelah bomba Larkin.
Memula macam tak boleh imagine camner rupa nye, apish kata ada kacang merah, telur dan roti. Aritu pi JB dan akhir nye tercapai hasrat aku nak g makan kacang pool.
Tadaaaa, ni la dia kacang Pool
Satu set ni RM4, apish kata dh naik harga, yela dia makan zaman belajar kot.
Selain tu, sebaris dengan kedai kacang pool ni, ada orang jual lempeng kelapa, nenek memang jatuh hati la kan.
Ni alamat dia:
No. 3, Medan Selera Larkin Bomba (Susur 5 Jalan Tun Abdul Razak)
7.00 am - 12.30 am, di buka setiap hari
Selamat mencuba!
xoxo,
Hafizah
Wednesday, February 13, 2013
Sambal berlado hijau
Salam,
Kami berdua addicted pada sambal berlado ijo masakan padang. Makan pulak dengan nasi panas-panas. Memang sedap btol. Aritu aku google resepi kat tenet. Adjust sana sini and here we go:
Sambal Berlado hijau (Masakan Padang)
Bahan - bahan
10 tangkai cili hijau
5 tangkai cili padi
3 ulas bawang merah
ikan bilis (lebih kurang segenggam)
1 biji tomato
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Panaskan kukus dan buangkan biji cili hijau
2. Kukus cili hijau dan apabila sudah lembut, tumbuk cili hijau tersebut.
3. Tumbuk bawang merah dan cili padi. (Asingkan dari cili hijau)
4. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Goreng ikan bilis (jangan terlalu garing)
5. Dengan minyak yang sama (kurangkan sikit, nanti berminyak sgt), tumis bawang merah dan cili padi yang ditumbuk tadi.
6. Masukkan tomato. Apabila tomato sudah lembut, masukkan ikan bilis.
7. Masukkan cili hijau dan tambah kan garam, gula dan serbuk perasa. Siap!
Sambal ni agak basah dan sedikit berminyak. Boleh jugak nak tambah dengan terung hijau tu.
marvelous..
Selamat mencuba.
xoxo
hafizah
Kami berdua addicted pada sambal berlado ijo masakan padang. Makan pulak dengan nasi panas-panas. Memang sedap btol. Aritu aku google resepi kat tenet. Adjust sana sini and here we go:
Sambal Berlado hijau (Masakan Padang)
Bahan - bahan
10 tangkai cili hijau
5 tangkai cili padi
3 ulas bawang merah
ikan bilis (lebih kurang segenggam)
1 biji tomato
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Panaskan kukus dan buangkan biji cili hijau
2. Kukus cili hijau dan apabila sudah lembut, tumbuk cili hijau tersebut.
3. Tumbuk bawang merah dan cili padi. (Asingkan dari cili hijau)
4. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Goreng ikan bilis (jangan terlalu garing)
5. Dengan minyak yang sama (kurangkan sikit, nanti berminyak sgt), tumis bawang merah dan cili padi yang ditumbuk tadi.
6. Masukkan tomato. Apabila tomato sudah lembut, masukkan ikan bilis.
7. Masukkan cili hijau dan tambah kan garam, gula dan serbuk perasa. Siap!
Sambal ni agak basah dan sedikit berminyak. Boleh jugak nak tambah dengan terung hijau tu.
marvelous..
Selamat mencuba.
xoxo
hafizah
Subscribe to:
Posts (Atom)